Една крачка ни остава всичко да бъде наред, болните от коронавирус изключително намаляха, почти сме накрая на ситуацията.

Това заяви в ефира на bTV полк. доц. Георги Попов – ръководител на катедрата „Инфекциозни болести“ във ВМА. 

По думите му има различни хипотези за това какво предстои, но класическата е, че има епидемична опашка – ще има единични случаи, докато се преодолее целият процес. 

Още в средата на януари обсъждахме с ген. Мутафчийски възможността коронавирусът да дойде до България предвид масовото разпространение в Китай.

Не сме предвиждали обаче да засегне в такива мащаби Европа и САЩ, Бразилия, посочи доц. Георги Попов. 

„Най-възрастният ни пациент е 92 годишният дядо Тодор, който се пребори с болестта, но дълго време престоя при нас. Сега дойде на контролен преглед и ни каза, че си отива във Варна да си копае лозето. Той е със свеж ум, интересува се активно, загрижен е за внучетата – да  не ги зарази“, сподели доц. Попов. 

В голям степен успяхме да запазим българските лекари, сестри и санитари, категоричен беше той. 

Доц. Попов разказа и за посещение на лекари от ВМА в Италия – в болницата в Павия. „Болницата Сан Матео има 5 000 души персонал, създали са организация, споделиха, че не са взели бързи мерки. Преминали са над 5000 заразени с коронавирус през тази болница до миналата седмица“, каза доц. Попов.

Там са били обсъдени генетичните предразположености за болестта, както и БЦЖ ваксината. 

За лечението на коронавирус с кръвна плазма той отбеляза, че дава добри резултати, когато се прилага на време.