Недоспиването, нездравословното хранене, заседналия начин на живот и стрес, са причината за хипертонията и слабия имунитет. Това заяви в сутрешния блок на БНТ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. 

Спортувайте у дома - гимнастика, упражнения. Сърдечноболните трябва да се натоварват физически 30-40 мин. на ден - упражнения, работа по градини и т.н, разкри още експертът. 

"Хората, които спят под 6 часа имат по-голям риск от проблеми с кръвното и сърцето. Защитните сили се активират на сън", категоричен бе доц.Марчев. 

"Контактът с близките също е важен за сърцето - може да е чрез интернет или по телефона. Броят близки контакти удължават живота", сподели кардиологът. 

"Психиката влияе много на имунитета. Движението, сънят, здравословното хранене и слънцето подобряват и здравето на сърцето, и имунитета", заяви доц. д-р Сотир Марчев. 

"Здравословно хранене е приемем на зеленчуци, пълнозърнест хляб, варива", допълни кардиологът. 

"Сърдечно болните ще боледуват от коронавирус малко по-дълго от здравите хора - около 14 дена. Трудното дишане е проблемът при коронавируса и сигнализацията за хоспитализация", разкри експертът. 

"Две седмици след изписване от болница и излекувани от коронавирус, е добре да не извършваме тежки физически упражнения", завърши доц. д-р Сотир Марчев.