Ковид е въздушно-капкова инфекция. Ако стоим затворени, случаите намаляват, в момента, в който разхлабим мерки, те ще се увеличат. Това заяви доц. Светлана Велизарова в телевизионно интервю.

По думите ѝ в момента имаме доста повече скрита заболяемост.

„Милион и половина 2 милиона са минали вече през инфекцията. Всяка следваща вълна ще бъда по-слаба. Ние не може да бъдем затворени непрекъснато и завинаги“, посочи тя.

Доц. Велизарова коментира и британският щам на коронавируса.

„Това не е нов щам, това е мутация на познатия щам. Този щам в България е забелязан още юни месец. Може би генна предпоставка влияе в България. Нищо чудно във вълната през ноември да се е наблюдавал“, обясни тя.

„Ние трябва да отворим частично. На 1 февруари учениците трябва да тръгнат на училище, иначе ще загубят цяла пълна година. Възрастните носят по-голям вирусен товар, отколкото децата. Възрастните заразяват повече децата, отколкото обратното. Това е един от аргументите ми защо децата трябва да тръгнат на училище“, посочи тя.

Тя обясни и как се чувства след поставената ѝ ваксина.

„Всички, които сме ваксинирани с първа доза, нашата втора доза се съхранява. Това е въпрос на лично решение. Да виждате по мен рога, опашка. Минаха вече 10 дни от моята ваксина“, посочи тя.

По отношение на разликите между ваксините, тя коментира, че Азтра-Зенека е векторна ваксина като противогрипната ваксина. Според различни проучвания ефективността ѝ е 70-90%. Ако е 70% е малко, ако е 90% е по-приемливо.“, заяви тя.

Ако трябва пак да се ваксиниран, аз ще избера информационна RNK ваксина, защото тя е революционно откритие за човечеството. Тя е ваксина, която действа по-различно от останалите. Нейните откриватели сигурно ще станат нобелови лауреати. разработка ще помогне за много повече неща,