Лекар от Ню Йорк вече 100 дни след заразяване с коронавирус страда от симптоми, включително треска и болки в краката. В Интернет е организирана група за поддръжка на пациенти с тези проблеми.

Науката знае, че инкубационният период на коронавирусa е 14 дни, а средната продължителност на заболяването достига 28 дни, ако заболяването протича в средна форма. 

В тежки случаи пациентите могат да бъдат в болница с месеци, понякога свързани с устройства за механична вентилация. 

Психиатърът от Ню Йорк д-р Йочай Рейм почувствал треска и болки в краката на 14 март. След известно време тестовете потвърдиха, че той има SARS-CoV-2, препоръчана му е самоизолация, в която той прекарва 14 дни.


Състоянието на Рем не се влошило и лекарите предположиха, че той се е възстановил. Въпреки това, след две седмици и след три седмици и всички следващи дни, мъжът все още страдал от коремна болка, гадене, дискомфорт в краката и дори повишени нива на чернодробните ензими.

И 100 дни след заразяването този лекар все още изпитва характерни симптоми на коронавирус, въпреки че тестовете отдавна показват, че болестта е преминала.


Историята на този пациент не е изолиран и уникален случай. Лекарите научат все повече и повече подробности за коварната болест, които показват, че коронавирусът не винаги остава незабелязан. При някои хора неприятните симптоми могат да продължат дълго време. 

Според редица експерти това се дължи на специален имунен отговор на вируса. Други учени смятат, че по този начин тялото реактивира коварния вирус. Що се отнася до самия д-р Рем, той вече се присъедини към онлайн групата за подкрепа на бивши пациенти с коронавирус, които нямат симптоми. 

Той обменя информация, обсъжда последните новини, свързани с търсенето на лечение за характерни неразположения, пише The Daily Mail.