Двете големи държавни болници в Пловдив- УМБАЛ "Свети Георги" и УМБАЛ Пловдив, обявиха, че техните медици нямат вина за смъртта на  49-годишната Софка Шишманова, на която 5 здравни заведения отказали прием, пише "Марица". 

Жената издъхна на 10 октомври в общинската болница "Св. Панталеймон". Тя е приета същия ден около 7:30 часа в тежко състояние с двустранна вирусна пневмония. Въпреки започналото спешно лечение следобед Шишманова умира.

Близките й твърдят, че преди това в продължение на 18 часа е размотавана от една болница в друга. Лечебните заведения не са искали да я хоспитализират, тъй като била съмнителна за коронавирус. В крайна сметка тестът е отрицателен, но резултатите от него излизат 3 дни след смъртта й.

От УМБАЛ Пловдив (бившата Окръжна болница) са категорични, че техният екип е реагирал адекватно.

Стана ясно защо е починала 49-г. пловдивчанка, на която 5 болници отказаха лечение

"Дежурната лекарка е изпълнила професионалните си задължения. Предвид увреденото основно състояние на пациентката и съмненията за коронавирус тя е разговаряла неколкократно с колеги от УМБАЛ "Св. Георги" и други 2 лечебни заведения. Пациентката е пренасочена  към инфекциозна клиника", обясняват от Окръжна болница.

В становището на УМБАЛ "Св. Георги" пък се посочва, че Шишманова е пристигнала в спешното отделение в 3, 29 часа на 10 октомври. Назначени й били кръвни изследвания и е извършена образна диагностика. Заради липса на свободни легла е насочена към друго лечебно заведение, уточняват от "Св. Георги".

Проверка по случая разпореди областният управител Дани Каназирева, а преди това с него се зае Криминална полиция в Пловдив. Разследването бе разпоредено днес от Окръжната прокуратура в града.

Междувременно от РЗИ-Пловдив съобщиха, че днес са сезирали Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за случая. След извършената проверка от нейните експерти е установено, че са допуснати пропуски в настаняването на пациентката  за лечение в предвид тежкото й здравословно състояние.

Съставен е протокол, в който описан хронологично целия случай и е изпратен на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Очаква се нейни специалисти да започнат проверката по случая от началото на следващата седмица. 
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ