Броят на жертвите на коронавируса в САЩ може да достигне 147 000 до 4 август, прогнозираха днес експерти от института за системи за измервания и анализ към Вашингтонския университет.

Новата прогноза отразява ключови фактори като изменения в тестването и мобилността, както и смекчаване на мерките за социална дистанция, се посочва в доклада.

Предишните оценки сочеха с 10 000 по-малко вероятни жертви.

Когато започнахме да правим прогнози, изхождахме от предположението, че всички щати ще последват модела на Нова Зеландия. В тази страна изискванията за социална дистанция останаха в сила, докато предаването на вируса не спадна до много ниско равнище, отбелязват учените.

В САЩ обаче се подхожда по друг начин, допълват те.

Реалният брой на жертвите на COVID-19 в САЩ може да е по-висок от официалната статистика, посочи вчера епидемиологът Антъни Фаучи, който е водеща фигура в оперативния щаб на Белия дом за борба с патогена.

По информация на университета "Джон Хопкинс", който прави изчисленията си на основа данните от федералните и местни власти, в САЩ заразените от коронавируса са над 1,36 милиона, а починалите - 82 246 души.