Близо един милион българи страдат от депресия и професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния.
 
Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места. Психическите проблеми като следствие на работния процес се наблюдават не само в България.
 
"Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам. Те обаче карат бизнеса да се страхува", каза пред Bulgaria on Air специалистът по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова.
 
По думите ѝ първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации.
 
"Хубаво е да има няколко точки на стабилност - семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата", обясни тя.
 
Психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност.
 
"Темата трябва да се раздели на две - София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват", посочи той.
 
"Когато пациенти дойдат при мен, напрежението е минало в състояние, променящо биохимията на мозъка и са нужни медикаменти. За да се развие бърнаут обикновено нервното напрежение трябва да ни тресе поне 1,5-2 години.
 
Безсънието е сигурен симптом за бърнаут", подчерта още психиатърът.
 
Към работодателите Герев се обърна с думите: Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви.
 
Той допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат мейли на работниците след работно време.