Китай скри от останалия свят изключително важна информация за епидемията от новия коронавирус и затова трябва да отговаря за измамата си. Това заяви бивш шеф на британската служба за външно разузнаване МИ-6, цитиран от Ройтерс.

Джон Соуърс, ръководител на Секретната разузнавателна служба на Великобритания (МИ-6) в периода 2009-2014 г., каза, че би било по-добре отговорност да се търси от Китай, а не от Световната здравна организация (СЗО).

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще спре финансирането за СЗО, която по думите му е разпространявала "дезинформацията" на Китай за вируса.

"В Америка има голям гняв заради това, което според тях Китай е причинил на всички нас, а Китай се измъква от доста голяма част от отговорността за появата на вируса, за това, че отначало не се справи с него", заяви Соуърс пред Би Би Си.

"Разузнаването е за това да се сдобиеш с информация, която други държави или играчи са скрили от теб. През декември и януари имаше кратък период, в който китайците криеха това от Запада", добави бившият шеф на МИ-6.

"Китай се опитва да се възползва от кризата с COVID-19", заяви от своя страна високопоставен британски депутат.

"Свидетели сме на доста действия от страна на китайската държава или китайски държавни компании, които изглежда се възползват от ситуацията", каза пред телевизия "Скай" Том Тъджъндхет, председател на комисията по външна политика към Камарата на общините.

Той също така изрази безпокойство от решението на Тръмп да замрази американското финансиране за СЗО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!