Към този момент България е последната държава в ЕС по темпа на имунизация, т.е. най-малко българи на всеки сто души са ваксинирани. Причината е очевидна - в момента няма повече ваксини.

Това коментира математикът и експерт по кризите Петър Велков. Той публикува пост във фейсбук, с който обясни на какво се дължи забавянето и какво се очаква да се случи.

"Всяка държава в ЕС има определена квота в зависимост от броя на населението от доставките по сключените от Европейската комисия договори с производителите на ваксини", каза още Велков.

"За България тази квота е 1,55% от всички дози по всеки договор. Това обаче е квота, която правителството може да реши да използва изцяло, а може и да не реши. Всичко в рамките на тази квота е избор на съответното правителство - от коя фирма и по колко", подчерта експертът. 

Под поста на Велков пък коментира директорът на УМБАЛ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, който отбеляза малкия брой желаещи учители да се ваксинират.

"Вземете повече да разяснявате на учители и преподаватели за ваксинацията! Много е малък процента на желаещите! А другото ще го свършат екипите за ваксинация и то много скоро!", заяви той.

Експертът по кризите отговори:

"...ужасяващо малък...тъжно е...препращам въпроси към лекари (да ги консултират), статии, уебинари. С повече говорене и индивидуален подход има немалък процент, които биха се ваксинирали. Липсва активна кампания на ниво РУО и най-вече училище. Поне двоен може да бъде пеоцентът. Поне 20 процента се колебаят поради липса на разговори с тях с оглед неоснователни притеснения с техните множество придружаващи заболявания".

За проблема с поръчаните бройки ваксини и грешните избори на държавата Ще подкрепя скорошния си пост за провала с...

Публикувахте от Петър Велков в Четвъртък, 21 януари 2021 г.