Наблюдаваме една семейност на заболяването. Имаме цяла комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са положителни. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет доц. Георги Попов, началник Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

„Засяга хора с добър социален статус. Хората, които не са в болница, ги проверяваме редовно по телефона. Имаме 4 души, които сме хоспитализирали.

Във ВМА имаме трима болни с тежка клинична форма. Успяхме да ги опазим да не влязат в етапа на механична апаратна вентилация”, поясни доц. Попов.

По думите му тайната на успеха на лечението във ВМА е ефективното наблюдение. „По цяла нощ ги наблюдаваме, оценяваме състоянието им ежеминутно.

Най-възрастната ни пациентка е на 86 години. Тя е в добро състояние и скоро ще се прибере вкъщи”, добави медикът.  

„Температурата се повишава бавно. Обикновено при коронавирус температурата е от порядъка на 38 градуса, като има случаи да е около 37,8 градуса. Кашлицата е суха и е продължителна - 10-12 дни. Пациентите я описват като  нетърпима.

Носът се запушва, има секреция. При 25% от болните се наблюдава главоболие. То се дължи на интоксикацията и хипертоничните прояви на това заболяване.
Към 5 ден се развива усложнение у долните дихателни пътища – пневмония.

Доц. Попов добави, че при някои пациенти се наблюдава диария и загуба на вкуса.

Лекуваме болните с масивна антибиотична терапия, в някои случаи включваме кортикостероиди. Лечението, освен с антибиотици, става и със съвременните производни на хлороквин, прилага се калетра при някои болни, обясни още той.
 
Според доц. Попов като се видят ниски левкоцити, може да се каже, че пациентът е с коронавирус. 

Около петия ден се развива пневмонията, а около 10-ия ден сатурацията рязко спада и болните загиват за часове, добави той.

„Подобно на модела на другите вирусни заболявания, не се очаква хронифициране и усложнения в живота по-нататък. Нямаме установени допълнителни усложнения, но беше съобщено за увреждане на нервната система”, каза още той.