По-голямата част от населението на Швеция ще се окаже заразено с коронавируса до края на април, когато разпространението на инфекцията стане най-интензивно, прогнозира професорът по математическа статистика от Стокхолмския университет Том Бритън.

"След това разпространението на вируса няма да спре, но ще продължи с по-ниски темпове и към края на май ще бъдат заразени около две трети от хората в Швеция", каза той в интервю за телевизия Ес Ве Те, предаде БТА.

В прогнозата си ученият изхожда от това, че към днешния ден са заразени около половин - един милион шведи. И ако през април човек излиза на улицата, възможно е един от 10 срещнати да бъде вирусоносител. Това означава достатъчно висок риск да се заразиш.

В края на май - началото на юни опасността вече няма да бъда толкова висока. Това е прогноза, основана на вероятност, подчерта ученията и каза, че според него е много важно през април неговите съграждани да си останат по домовете.

На въпроса дали смята, че при по-строги ограничителни мерки вирусът не би се разпространил толкова масово, професорът отговаря: да, така е щяло да бъде, но с много висока цена за обществото.

Въпреки мащаба и тежките последствия от пандемията за коронавируса, животът в Швеция, за разлика от други страни, продължава почти както обикновено. Наистина, по улиците има по-малко хора, но те не са съвсем празни.

В магазините има доста много купувачи, училищата работят, в парковете играят деца от детски градини на групи, по строежите се чува звукът на чуковете, кафенета и барове не са затворени. Когато се показва слънце, масите на открито пред заведенията веднага се запълват с желаещи да похапнат или изпият чаша кафе с приятели.

От началото на епидемията шведските власти избраха тактиката на колективния имунитет, според която разпространението на инфекцията в обществото силно се затруднява, когато част от него придобие индивидуален имунитет към вируса.

Тази тактика бе продиктувана, от една страна, от препоръки на лекари вирусолози, а от друга - от желанието максимално да се опази икономиката от последиците на строгите мерки, като затваряне на предприятия заради карантина и временни уволнения на служители.

Жителите са призовани да се самоизолират като проява на отговорност към себе си и другите, но обща карантина засега не е въведена. Тази тактика предизвиква сериозна критика в другите западни страни, включително и в съседните скандинавски.

Там смятат, че властите в Швеция не осъзнават докрай сериозността на проблема с коронавируса и поне с една седмица изостават от приемане на необходимите мерки.

В защита на шведската тактика главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел посочи като главен аргумент "културните различия" между Швеция и другите страни. Според него тук хората сами и доброволно се стремят на следват препоръките на властите, докато в другите страни за това се налага принуда чрез приемане на съответни закони.

Социологическо проучване от последните дни показа, че 56 процента от шведите са убедени, че властите в кралството действат правилно.

"Строгата линия, която се провежда в различни страни, не е устойчива", обясни в интервю за Шведското радио шефът на отдела за анализи на здравното министерство Лиса Брауерс.

"Това е неразумно. Ние не можем да закрием обществото, да отменим пътешествията, транспорта и социалното взаимодействие за няколко години. Това е невъзможно, икономиката ще се разруши много преди това."

Броят на починалите в Швеция след заразяване с коронавируса достигна 180 души. Регистрираните случаи на заразени вече са 4435 (т.е. 44 заразени на 100 хиляди души от населението). Броят на заразените в действителност вероятно е по-голям, защото властите тестват само онези, които попадат в болница.

Правителството даде указание на съответните ведомства да увеличат количеството на тестовете. В съседна Финландия отчитат по-бавен темп на развитие на епидемията, отколкото се е предполагало.

Това се обяснява с въведените в страната ограничения, обясни на пресконференция в Хелзинки днес директорът на отдел във финландския Национален институт по здравеопазването и социалното развитие Мика Салминен.

"Очаквахме, че броят на заразените от ден на ден ще расте в геометрична прогресия. Може с увереност да се каже, че въведените ограничения значително забавиха развитието на епидемията", каза той.

Регистрираните заразени с коронавируса във Финландия днес достигнаха 1446, като се увеличиха с 62 за денонощие. Починалите досега са 17. Според министърката по семейните въпроси и базисните услуги Криста Киуру, сега в страната има възможност да се правят по 2500 теста за коронавируса на ден.

"Готвим се да можем да увеличим 2-3 пъти този капацитет за тестуване", подчерта тя.

Финландия затвори границите си от 19 март до 13 май заради положението с коронавируса. От 28 март до 19 април е ограничено придвижването между столичния район и останалата част от страната, за да не се допусне разпространение на вируса. Затворени са и са минали на дистанционно обучение училищата и университетите.

Детските градини продължават да работят, но на родителите се препоръчва при възможност да оставят децата си вкъщи. Забранено е да се събират групи над 10 души.