Руските лекарства РНК, които руският президент Владимир Путин възложи на Министерството на здравеопазването на Русия да проучи перспективите за борба с разпространението на коронавируса, могат да се използват за борба с пандемията, в случай на редица други заболявания те вече се използват, заявиха разработчиците на лекарствата и експерти от индустрията.


Трудността при противодействие на разпространението на вируса днес е необходимостта от провеждане на продължителни клинични изпитвания, които могат да отнемат десетилетия според действащото законодателство.

Учени в Русия и по света работят върху ваксина срещу новия коронавирус. Като алтернатива на традиционните ваксини, предназначени да издържат на специфичен причинител на болестта, съществуват редица лекарства с широка основа, които предварително образуват висок имунитет, които могат да се справят с различни вируси, които влизат в тялото. Някои от тези лекарства вече съществуват, но не се използват срещу коронавирус.

Принцип на работа

РНК ваксините, като алтернатива на традиционните ваксини, имат широк спектър на действие и не са насочени към борба с конкретно заболяване. Директорът на новосибирската компания NPO SibBiovet, която се занимава с производството на ветеринарно РНК лекарство Vitalang-2 , Александър Спицин, принципът на действие на такива вещества се основава на естествения защитен механизъм на организма на клетъчно ниво. 

Когато чуждата РНК (основният компонент на много вируси) навлиза в телесната клетка, тя започва да произвежда специални протеини - интерферони, които повишават имунитета и възпрепятстват възпроизвеждането на тази РНК. Така тялото се бори срещу патогени на много различни заболявания.

„Ако въведете подходящата РНК в човешкото тяло, клетките ще започнат да произвеждат протеин на патогена, той ще бъде открит от клетките на имунната система и ще предизвика имунен отговор (защитна реакция на тялото). 

Идеята е организмът сам да произвежда протеини, с които е свързано образуването на защитен механизъм “, казаха в Петербургския изследователски институт за грип "АА Смородинцев" при Министерство на здравеопазването на Руската федерация.

Институтът отбеляза, че подобен подход се смята за много обещаващ в света преди разпространението на коронавируса и инвеститорите проявяват интерес към него. 

Настоящата ситуация само предизвика интерес към темата. Така акциите на компаниите Moderna и BioNTech, които се занимават с изследвания в тази посока, на американската фондова борса Nasdaq, която е специализирана в ценни книжа на високотехнологични предприятия, нараснаха с 50% след обявяването на пандемията на СЗО на 12 март.

Практическа употреба на наркотици

Русия също проявява интерес към технологията на РНК ваксини, включително на най-високо ниво. На 20 април руският президент Владимир Путин помоли ръководителя на Министерството на здравеопазването на страната Михаил Мурашко да му докладва за перспективите за използване на широкоспектърна ваксина срещу коронавируса.

Експертите отбелязват, че техните разработчици имат възможност да докажат ефективността на лекарствата от този тип. При успех пандемията на коронавируса може да бъде отправна точка за други широкоспектърни ваксини в бъдеще.

В Русия има примери не само за развитието, но и за производството на такива лекарства. Новосибирският институт по химическа биология и фундаментална медицина (IHBFM) SB RAS започна проект за създаване на платформа за синтеза на мРНК ваксини (матрична РНК, съдържаща информация за началната структура на протеина), които се планират да се използват срещу коронавирусната инфекция. 

Резултатът от проекта ще бъде пълен набор от ензими, необходими за синтеза на функционални РНК, които могат да причинят човешките клетки да произвеждат предварително определен протеин. Институтът вече разполага с всички необходими съоръжения и е готов да работи с вирусолози, които ще разработват и тестват нови ваксини.

Някои от тези лекарства вече се използват активно. Например, новосибирското лекарство Vitalang-2 , което е регистрирано във ветеринарната медицина, вече е показало висока ефективност при тестове с осем варианта на вируси, включително едра шарка, херпес, грип и други заболявания, заяви неговият разработчик Александър Спицин .

„Лекарството е създадено като универсално антивирусно средство и използва механизма за формиране на имунния отговор, който е вграден в нас чрез еволюция. 6 часа след приема на лекарството нивото на интерферон се повишава 9 пъти, което ви позволява да повишите напрежението на имунитета до желаното ниво “, каза Спицин.

Друго лекарство от групата на РНК е Triazavirin, което е разработено от учени от Уралския федерален университет, Института за органичен синтез на И. Я. Постовски, Уралски клон на Руската академия на науките и Изследователския институт по грипа към Министерството на здравеопазването на Русия, през април вече беше изпратен в Китай за лечение на заразени с коронавирус.

Трудности при изпълнението

Въпреки факта, че препаратите от групата на РНК са високоефективни и могат да бъдат преработени за употреба срещу коронавирус за кратко време, има редица трудности при използването им, казват експертите. Активното вещество е трудно да се достави вътре в клетката, но съвременният научен напредък ще реши този проблем, казват експертите.

Друга, по-съществена пречка за употребата на РНК лекарства, остава ограничения опит в тяхното използване в клиничната практика. „Ваксините на базата на мРНК трябва да преминат през целия цикъл от предклинични и клинични изпитвания, по време на които, както и за други видове ваксини, трябва да се докаже тяхната безопасност и ефективност“, отбелязват от института за изследване на грипа.

В същото време самите предклинични и клинични проучвания могат да отнемат няколко години, тъй като специфичният ефект на лекарството и неговите странични ефекти се проверяват внимателно. 

Много често възникват проблеми на етапа на клиничните изпитвания, които са необходими за преминаване на повечето сертифицирани препарати, заяви научният директор на Института за органичен синтез, Уралски клон на Руската академия на науките, академик на Руската академия на науките Олег Чупахин.

„Ако лекарството in vitro даде положителен резултат, то се прехвърля върху животни, започвайки с мишки, а в случай на антивирусни лекарства, изследването най-често започва с пилешки ембриони.

 По-далеч са мишки, плъхове, котки, кучета, примати и само ако тази верига не се прекъсне никъде и лекарството все още е ефективно срещу патогена, тогава Министерството на здравеопазването иска клинични изследвания. Както разбирате, това може да се прекъсне всеки момент, най-често вече на етапа на клиничните изпитвания “, подчерта Чупахин, като отбеляза, че целият процес на тестване и сертифициране на лекарството може да отнеме 10 или повече години.