Област Смолян е на първо място в страната по брой установени случаи на COVID-19 на глава от населението. Това обяви на брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов. 

"346 са случаите на COVID-19 в област Смолян от началото на извънредното положение, като само за последната седмица те са 127, главно заради завода за автомобилни части в Смолян", посочи Славов, цитиран от "Марица". 

През почивните дни има два нови смъртни случая – жена на 84 г. от Смолян и мъж на 86 г. от Борино. Те са с много придружаващи заболявания – астма, склероза, хипертонична болест, застойна сърдечна недостатъчност. И двамата са получавали кислород, съобщи д-р Марин Даракчиев, изп. директор на МБАЛ – Смолян.

Общият брой на смъртните случаи в областта вече е 7. Излекувани са 157 души, активни са 182 лица, като 152 са амбулаторни на домашно лечение. Хоспитализирани са 30 пациенти – 17 в Смолян, 3-ма в Мадан, 2-ма в Девин, 5 в Гоце Делчев, 2-ма във София и 1 в центъра за психично здраве в Смолян.

„Област Смолян е на трето място в страната по брой установени случаи след София и Пазарджик. Спрямо общия брой население, областта е на първо място с 1 случай на 300 души население, след нас са Видин и Плевен“, отбеляза Славов.

Според него, алгоритмите за откриване на заразата на РЗИ се изпълняват изключително стриктно и така се стига до много широк кръг на контактни лица и се тества голям брой от тях. "Активното търсене, допринася за тези данни на относително висок брой заразени спрямо общия брой население. Ние анализирахме областта като рискова още в началото на пандемията и затова говорят няколко фактори.

Икономиката ни е отворена към Западна Европа и вътрешността на страната, относително голям брой са хората, които работят в Западна Европа от региона, като много от тях се прибраха по време на извънредното положение.

Не сме изолирана област. Лечебните заведения спазват стриктно алгоритмите и вземат много проби и при най-малкото съмнение. Това също допълнително дава принос към този резултат, за който говорим“, коментира Славов.

Според директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, големият брой на установените случаи е най-вече заради двете огнища в Доспат и в завода за автомобилни части в Смолян.

„До началото на юни имахме само 46 позитивни. Другите 300 са само за един месец. В рамките на 30 дни, има 300 новооткрити. Причината за това е огнищата, както и късното откриване на първите случаи в тях. Важното в тези колективи е ранното откриване, за да се прекрати веригата на разпространение, но при нас това не се случи.

Хубаво е, че са леки случаите. Едва 1/6 от тях са в болница, дано да продължи така. При толкова много позитивни вероятността за влошаване и прием в болницата е по-голяма“, каза още д-р Кубатева.