Във френските болници започват експерименти за използване кръвта на морските пясъчни червеи за лечение на пациенти с респираторни заболявания, причинени от коронавирус. Лекарите се надяват, че това ще помогне да се намали броят на жертвите на епидемията.


А в САЩ заразените пациенти се опитват да се излекуват чрез преливане на кръв от тези, които вече са били болни, съобщава Euronews.

Съюзник в борбата срещу COVID-19 може би е намерен в Бретан в Северозападна Франция. Говорим за морския пясъчник, червей с изключителни свойства. Хемоглобинът му е близък до човешкия, но е в състояние да пренася много повече кислород. Фактът, че пясъчните червеи оцеляват както на сушата, така и във водата, забеляза биологът Франк Зал, пише "Поглед инфо".

ФРАНК ЗАЛ, генерален директор на Hemarina: Червеят се съпротивлява на голям брой физикохимични фактори. Пясъчният червей диша само в морето. В пясъка той спира да диша за цели шест часа. Така открих вещество, което е малък „кислороден балон“, който позволява на червея да издържи шест часа до следващия прилив.

Две френски болници ще проведат експерименти върху използването на кръв от морски пясъчни червеи за лечение на пациенти, страдащи от респираторни заболявания, причинени от коронавируса.

Учени от цял свят се опитват да намерят начини за лечение на COVID-19. Тифани Пинкни се възстанови - и тя се надява, че в кръвта й има нещо, което ще помогне на други пациенти. Според Брус Сейкис, американски лекар от Центъра за кръвопреливане, човек, който е имал COVID-19, може да бъде донор.

БРЮС СЕЙКИС, лекар: Едно вземане на кръв е достатъчно, за да помогне на четирима пациенти.

Кръвната плазма на тези, които са се възстановили, съдържа антитела, които организмът им е изработил и които биха могли да помогнат на пациентите в острата фаза на болестта да победят вируса.