В битката с COVID-19 медици откриха, че фин термометър улавя вируса преди проявата на симптомите, съобщава bgonair.bg. Няколко вдишвания и след по-малко от минута финият термометър ще измери каква е температурата ни на издишване и така да се разбере дали в организма ни има инфекция. Първоначално устройството е създадено, за да проследява пациенти с хронични болести на белия дроб. 

"Можем ли да хванем инфекцията преди още да е дошла. Това е моментът, в който търси инфекцията. Представете си сценария, при който пациент с доказан COVID-19 го взимат да го лекуват, а близките от първи ред са с подозрение, че са прихванали тази инфекция", посочи алергологът проф. Тодор Попов.Статистиката показва, че през последните дни заразата от COVID-19 поддържа ниски нива на разпространение. За последното денонощие положителните проби са 17, а излекуваните отново са повече 32. Има обаче и три смъртни случая. 

"Общо положителните проби за COVID-19 у нас са 2460. В болница са настанени 217 пациенти, а в интензивно са 22-ма", съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Броят на излекуваните се увеличава и те достигнаха 912.