Българският фармацевтичен съюз винаги е обсъждал проблемите преди те да са станали факт. Така е от самото му създаване. В условията на извънредно положение е необходимо да има една гъвкава регулатора рамка. Контролните органи трябва да се съобразят с това.


Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Генричната замяна на лекарства предизвика една буря. Това предложение не бе прието, макар, че темата се обсъжда отдавна", попита тя.

Спасение: Лекарството срещу коронавирус идва у нас по Великден

„При дебат трябва да се използват аргументи по същество. Как във всички останали страни в ЕС има генерична замяна, без три, сред които и България? Нима фармацевтът не е учил 3,5 г. здравни науки, за да може да направи една генеричната замяна?“, смята експертът.

„Имаше призиви да се лекуват пациентите по телефона. Те обаче да не дават лекарства изписани от лекар по телефона. Тук ключовата дума е „добросъвестност“, каза проф.Стоименова.

„Благодаря на НЗОК, защото в тази ситуация, реагира адекватно, издадоха указание за осигуряване на лекарства за хронично болните пациенти. Това е един от позитивните примери“, изтъкна председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Във връзка с проверки по аптеките, тя коментира: „Няма спекула, тъй като колегите ги закупуват на по-високи цени. Потърсиха ли я по-високо по веригата? Това показва, че има неразбиране към бранша“, заяви проф. Асена Стоименова.