Недоверието към "АстраЗенека" расте заради последните данни за рискове от тромбоза. Разнопосочните мнения за странични ефекти от използването на препарата бяха разгледани подробно от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Тя излезе със съобщение, че рисковете от тромбози не могат да бъдат абсолютно пренебрегнати. И затова беше допълнена и листовката на препарата.

Агенцията заявява, че не може да бъде отхвърлена връзката между лекарството и тромбозите. 13 смъртни случая на 1 милион не е висок процент. Към 14 март са направени ваксини на близо 20 милиона души. Мисля, че тази ваксина има доста редки и малко странични ефекти.

При много лекарства, като контрацептивите, е много по-голям рискът от тромбози. Дори при пътуване, ако седите около 4 часа, също могат да се образуват тромби", допълни той.

"Одобрението на всяко лекарство преминава през няколко фази. Пътят на одобрение минава през четири фази, като те могат да бъдат обединени - две от тях. Три от фазите се правят преди пускане на пазара и една след като излезе на пазара. Обикновено е повече от две години, между 2-5, но тук всичко е много ускорено, добре финансирано, каквото не се е случвало в нормални ситуации", уточни още фармацевтът. 

Според Костов по-малка доза от препарата на "АстраЗенека" има по-добър ефeкт.