Изпълняващият длъжността специален пълномощник на Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) Джанет Уудкок заяви във вторник, че паузата при имунизацията с коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) ще приключи след броени дни.

По време на брифинг за пресата Уудкок заяви, че агенцията е "ангажирана да следва науката" и да гарантира на обществеността безопасността на коронавирусната ваксина "чрез прозрачен процес".

В същото време директорът на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти към FDA Питър Маркс посочи, че въпреки че агенцията препоръчва пауза при поставянето на тази ваксина, човек все пак може да избере да получи ваксината след консултация с лекаря си.

Той също така добави, че макар да има вероятност да има повече случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с ваксината на J&J, е рано да се прецени колко ще бъдат те.

От Белия дом пък посочиха, че временното спиране на имунизацията с "Джонсън и Джонсън" няма да повлияе на програмата на САЩ за масова ваксинация.

Координаторът за реакция срещу Covid-19 на Белия дом Джеф Зиенц заяви, че паузата в администрирането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" (J&J) няма да повлияе значително на програмата за масова ваксинация на САЩ.

"Въз основа на действията, предприети от президента Джо Байдън по-рано тази година, САЩ са осигурили достатъчно дози от ваксините на Pfizer и Moderna за 300 милиона американци", каза Зиенц.

"Сега работим с нашите щатски и федерални партньори, за да накараме всеки, който е планиран да се ваксинира с J&J, да бъде бързо пренасочен към имунизация с ваксината на Pfizer или на Moderna", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ