С настъпването на пролетта много често се отключват болежки, които създават дискомфорт и затрудняват нормалния ежедневен ритъм на човек. Обикновено през преходните сезони пролет и есен хората, които имат хронични костно-ставни проблеми или проблеми с гърба, започват да чувстват сериозни болки, които се отразяват на цялостното им състояние. Усилването на болките в ставите при метеорологични промени се нарича метеопатия и се наблюдава при страдащи от остеоартроза. С развитието на медицината и специализираните услуги, които се предлагат човек може да получи помощ и сериозно да подобри качеството си на живот.

Как да намалим болката при хроничните костно-ставни проблеми?

Физиотерапията е основен метод на консервативното лечение при хроничните костно-ставни заболявания и проблемите с гърба. Тя помага да се забави или спре прогресирането на заболяванията и инвалидизацията, обясняват специалистите от сектора по физиотерапия и рехабилитация към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Физиотерапията предлага широк спектър от процедури, като всяка една има благоприятно действие при определени заболявания. Много от процедурите се прилагат при хронични проблеми с опорно-двигателната система като добро влияние оказват методите, при които се използва терапия с ток, както и тези с лед, с парафинови или луга апликации.

Кои са правилните процедури?
Сред процедурите, които са изключително подходящи при хронични проблеми със ставите и гърба, е ултразвуковата терапия, която въздейства благоприятно върху клетките и тъканите. Действието ѝ е противовъзпалително и болкоуспокояващо. Терапията с интерферентен ток също добре се отразява в борбата с хроничните болежки. Интерферентният ток е нискочестотен със силно лечебно действие. Терапевтичните ефекти от използването му са свързани с физиологично действие върху тялото. Ниските честоти до 50Hz действат стимулиращо на мускулатурата, а от 50-100Hz оказват обезболяващ ефект. Той стимулира регенерацията на периферните нерви, подобрява функционалното състояние на нервно-мускулния апарат и ускорява зарастването на костите.

Йоаноферезата също е много подходяща при заболяванията на опорно-двигателния апарат. При тази процедура се използва прав ток, който се предава на организма през кожата с помощта на електроди. Те представляват гладки метални или гумени пластинки, поставени във влажни хидравлични възглавнички. В течността, с която се овлажняват торбичките на електродите, е разтворено лекарствено вещество.
Лазертерапията е другата физиологична процедура, която благоприятства състоянието на опорно-двигателния апарат и специалистите от сектора по физиотерапия на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ прилагат ефективно. При нея чрез терапевтични лазерни устройства се постига мощен противовъзпалителен, болкоуспокояващ, регенеративен, съдоразширяващ, стимулиращ имунната защита, противоалергичен и противомикробен ефект.

При някои пациенти благоприятно въздействие оказва криотерапията – лечение със студ. Този метод се използва най-често при травми, артрит и подагра. Терапията продължава 5-10 минути, като върху кожата се поставя лед, а ефектът върху пациента е мигновен. Парафиновите апликации, както и луга апликациите също са много благоприятни при хроничните костни заболявания. Парафинът затопля тъканите и оказва разнасящо, болкоуспокояващо и антисептично действие. А при луга апликациите чрез Черноморска луга се оказва противовъзпалително действие.
Всяка една от изброените процедури има благоприятно въздействие върху хроничните болежки. Общото между тях е, че имат противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. А физиотерапевтите от специализирания сектор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ напомнят, че най-подходящото време за прилаганите от тях процедури са пролетните и есенните месеци.