В Гранитната зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

"Мое дълбоко убеждение е, че там където свършва информацията започва страха. Искаме българските граждани да бъдат най-информираните граждани в Европейския съюз. Заради това здравните власти у нас дават пълна и правдива информация, а това създаде особен тип доверие.

Това доверие доведе до повишен ръст на медици, които желаят да се ваксинират", каза проф. Ангелов.

Той изказа личната си благодарност на всички български медици за борбата им с коронавируса.

54-години е средната възраст на новодиагностицираните, поясни здравният министър, отчитайки К-19 ситуацията у нас за изминалото денонощие.

БЛИЦ припомня, че данните за разпространението на коронавируса за последните 24 часа у нас показаха, че има една добра и една лоша новина.

"Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки, които са въведени в страната. От там и обстановката в болниците е добра", поясни проф. Ангелов.

"Искам да благодаря на българските граждани, благодарение на които достигнах тези ниски нива на новозаразени с коронавирус", това пък каза доц. Кунчев.

"Доживяхме времето, след като през ноември 2020 година бяхме начело на класациите по заболели, сега да сме на 27 място в Европейския съюз и на шесто на Балканския полуостров", уточни той."Чудесни новини, но все пак трябва да наблюдаваме всички притеснителни тенденции. Те идват най-вече от Великобритания и Чехия", каза пък шефът на ВМА ген. Мутафчийски.

Той бе категоричен, че това е един обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат.

"Въпреки очаквано добрите данни трябва да бъдем много внимателни. Заради това по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един български гражданин. А именно - да носи маска, да спазва дистанция, да не се събира с много хора и другите познати мерки", поясни ген. Мутафчийски."Само заедно ще излезем победители от тази битка. Колкото по-близо сме един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане лош спомен", каза здравният министър.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев даде важна К-19 новина, която цяла България искаше да чуе.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!