Гледаме в реално време колко са с COVID-19 от понеделник. Това ще бъде възможно, след като от 1 юни тръгне информационната електронна система, стана ясно по време на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ).

БЛИЦ припомня, че там шефът на НОЩ обяви, че вече диагностицирани у нас с коронавирус са 2477, а за последното денонощие има нова жертва на вируса.

„Системата дава признаци, че може да се разчита на това, което й се подава като информация. Обучени са всички служители в центровете, които трябва да зареждат информацията”,  каза началникът на щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски и уточни, че тя ще бъде подавана от лабораториите и от регионалните здравни инспекции.

В събота и неделя предстои системата да бъде тествана и от понеделник всеки ще може да влиза в нея и да се запознава с информацията.

Задължителното носене на маски на закрити места, както и в градския транспорт, няма да отпадне скоро”, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев разочарова всички с тази новина за карантината и обясни може ли да пипнем К-19 на плажа БЛИЦ TV

„Не отпада и изискването за по-честа дезинфекци и спазване на личната хигиена ще останат за много дълъг период от време”, подчерта той.