Пандемията от коронавируса е преломен момент за човечеството, сравним с 1945 година, когато завършва Втората световна война и е създадена Организацията на обединените нации (ООН).

Това заяви във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на общополитическите дебати на 75-тото Общо събрание. В речта си той нарече пандемията „петият конник на апокалипсиса“, информира "Фокус".

„Минаваме през решаващ момент“, заяви генералният секретар. „Предизвикателствата, с които се сблъскваме днес, са в мащаб, равен на този от 1945 г.“, подчерта той.

Гутериш припомни, че създателите на организацията преди 75 години са „преживели пандемия, глобална депресия, геноцид и световната война“. „Те знаеха цената на раздора и осъзнаха важността на единството“, каза генералният секретар. „И те разработиха далновиден отговор, който е въплътен в нашата основна Харта (Хартата на ООН)“.

По негово мнение последиците от пандемията „ще се проявяват в различни форми отново и отново“. „Коронавирусът е не само сигнал за събуждане, той е генерална репетиция за предизвикателствата пред света“, каза Гутериш. „Трябва да продължим напред със смирение, признавайки, че микроскопичният вирус е поставил целия свят на колене“.

„Конниците на апокалипсиса“

Генералният секретар на ООН припомни, че през януари, обръщайки се към Генералната асамблея, той е определил „четиримата конници на апокалипсиса“ - предизвикателства, които застрашават бъдещето на човечеството.

Първата заплаха според него е високото ниво на геополитическо напрежение през последните години. Второто е изменението на климата. Той смята, че третият „ездач“ е „нарастващото глобално недоверие“, четвъртият – „тъмната страна на дигиталния свят“.

„Петият конник обаче се криеше в сянка“, каза Гутериш във вторник. „От януари по целия свят препуска конника на пандемията от Covid-19, който се присъедини към четирите други и увеличи разрушителната сила на всеки от тях“.

„Сблъскахме се едновременно с епохална криза на здравеопазването, чудовищна икономическа катастрофа и загуба на работни места, съпоставима с времената на Великата депресия, както и с нови заплахи за правата на човека“, подчерта той.

Генералният секретар на ООН призова „петте конници да бъдат съкрушени и да бъде построен инклузивен и устойчив свят“. „Пандемията ни научи, че изборът ни има значение“, добави генералният секретар.

Шанс за създаване на по-добър свят

Както заяви административният ръководител на ООН, възстановяването след пандемия е шанс за преосмисляне на съществуващата структура на икономиката и обществото. „Имаме „чертежи“ за това: Хартата на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и Парижкото споразумение за климата“, каза Гутериш.

Той също така призова за „нов глобален договор“, който според него ще осигури по-справедливо разпределение на властта, богатството и възможностите на международно ниво. Според генералния секретар на ООН подобно споразумение „значително ще намали нестабилността и рисковете, както и ще реши по-ефективно общите проблеми“.

„Имаме огромни пропуски в управленските структури и етичните основи. За да ги запълним, се нуждаем от власт, богатство и възможности, които да бъдат широко и справедливо разпределени“, уверен е Гутериш. „Новият глобален договор трябва да се основава на справедлива глобализация, правата и достойнството на всеки човек, живот в хармония с природата, както и нашата отговорност за бъдещите поколения“, каза той.

Всеобщо примирие

Гутериш призова страните по света да постигнат прекратяване на огъня във всички конфликти в рамките на 100 дни - до края на тази година.

„Когато пандемията започна, аз призовах за глобално прекратяване на огъня. Днес призовавам международната общност да положи нови усилия за прилагането му преди края на тази година“, каза генералният секретар.

„По време на пандемия в конфликта ще има само един победител – същият този вирус“, предупреди той. „Имаме 100 дни. Времето изтича“.

Като пример за успешно прекратяване на огъня ръководителят на ООН посочи споразуменията, постигнати в северозападна Сирия.
„В Идлиб прекратяването на огъня се спазва до голяма степен“, каза той.

„След повече от девет години конфликт и ужасяващи страдания, аз отново заявявам призива си за прекратяване на военните действия в цялата страна, докато работим за свикване на следващия кръг от заседанията на Конституционния комитет“.

В същото време в Йемен, продължи генералният секретар, ситуацията все още не е овладяна. Според Гутериш ООН полага всички усилия, за да гарантира, че властите и бунтовниците ще сключат споразумение, което предвижда междуетническо примирие, икономически и хуманитарни мерки за изграждане на доверие и възобновяване на политическия процес.