Германия отчете най-високата смъртност от коронавирус от април. Министърът на здравеопазването предупреди, че броят на новозаразените на денонощие все още не е спаднал, предават световните осведомителни агенции.

Най-голямата икономика в Европа, частично блокирана от 2 ноември за ограничаване на втора вълна на зараза, регистрира 18 487 случая и 261 починали за денонощие, показват данните на Институт "Роберт Кох".

"Случаите се увеличават, но не толкова силно", коментира здравният министър Йенс Шпан пред RTL. "Това е окуражително, но не е достатъчно", добави той.

Въпреки че броят на случаите на денонощие е под 20 000 четири поредни дни, смъртните случаи са увеличават и болниците съобщават за повече приети в интензивните отделения, подчерта министърът.

"Ние определено виждаме признаци на промяна, но все още не можем да говорим, че се е обърнала тенденцията", каза Шпан и добави, че смъртните случаи и броят на приетите пациенти в интензивните отделения ще спадне само ако драстично намалее броят на новите случаи на коронавирус.