"Интензивното лечение е специфичен комплекс от мероприятия, това е тежка специалност - и физически, и психически. Заплащането в системата е изключително ниско. Затваряме един порочен кръг, който води до неатрактивност",  каза за Bulgaria ON AIR анестезиологът д-р Ясен Гецов.


Анестезиологът д-р Ясен Гецов

По думите му много негови колеги биха потвърдили как се чувстват в неделя вечер, когато в понеделник трябва да отидат на работа след няколко операции и грижата за много пациенти.


"Относно качеството на респираторите - надявам се това, което се говори да не е чак толкова вярно. Бих искал обаче, когато се внася техника, да се обсъжда с анестезиолозите. Tова е специфичен апарат, който има определени изисквания да работи безопасно, той може да убие човек.

Не става дума за пренасищане с кислород, това е машина, която 24 часа трябва да осъществява дихателна функция - трябва да разчитам на тези апарати, има много видове такива. Качествените са само от няколко фирми", коментира д-р Гецов.

Според него има намаляване на броя на пациентите, тъй като сякаш хората са уплашени и не искат да ходят на доктор в тази извънредна обстановка.

"Това вероятно ще доведе до усложнения. Наблюдаваме тенденцията на забрана в реанимационните отделения, но пациентите имат нужда да виждат своите близки.

Те могат да прекарват известно време с тях, предвид по-бързото им възстановяване. Надявам се отговорните хора да слязат и да комуникират повече с нас и с медицинските сестри за това какви са нашите нужди", подчерта събеседникът.