И днес продължава масовата имунизация във Военномедицинска болница /ВМА/. Подробности за темпа и ваксините разкри полк. доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване и шеф на Ваксинационния щаб на болницата, предаде Новини бг.

"Успяхме да ваксинираме всички желаещи до 19 часа пред ВМА. Хората бяха имунизирани с наличната ваксина, като имаше искания и за другите препарати. Засега налична за "зелените коридори" е само ваксината на АстраЗенека", каза още доц. Димов. 

Гражданите могат и сами да преценят дали няма риск от зараза и биха изчакали желаната от тях ваксина, допълни шефът на Ваксинационния щаб на ВМА. 

През днешния ден продължава имунизацията по 2-ра и 3-та фаза. 


От днес е заработила и още една зала за ваксинация във ВМА с допълнителни 10 места. 

Снимка: Новини бг

Общо 20 са работните места за ваксинация, а така няма да бъдат връщани желаещи за имунизация срещу коронавирус. След откриването на допълнителната зала "зеленият коридор" става целодневен. Очакват се доставки и на ваксините от "Пфайзер" и "Модерна". 

"Работим с един от най-големите имунизационни капацитети. Оказа се, че в неделя са били ваксинирани над 1110 души.

Приятно съм изненадан от наплива, както и желанието на младите хора. Това ще промени представата, че сме скептично настроени като народ за ваксинация. Навлизаме в етап на масовата имунизация", заяви шефът на Ваксинационния щаб на ВМА

Хората са осведомени за ваксините - няма лошо да се информират, но нека да е само от сигурни източници, разкри доц. д-р Димо Димов.  

Лекарите имаме достатъчно опит и с трите вида ваксини. При първата вълна на ваксинация бяха имунизирани медици, които не докладваха толкова масово за странични ефекти, защото бяха перфектно запознати. Това не значи, че няма реакции във всички видове медикаменти.

Най-честите реакции са висока температура около 38 градуса, зачервяване или болезненост на мястото на убождането. Нищо по различно от другите ваксини, които например се слагат преди мисии на военния ни контингент, завърши полк. доц. д-р Димо Димов.