Австрийският канцлер Себастиан Курц обеща, че ски сезонът в Австрия ще е безопасен от гледна точка на епидемията от ковид, предава ДПА. "Ако положението с коронавируса се влоши, само ваксинираните гости ще имат достъп до заведенията, посещавани от скиорите, т.нар. апрески барове", каза Курц в публикувано днес интервю за медийната група Функе.

"В Австрия над 70 процента от населението над 12-годишна възраст са ваксинирани, както и повечето туристи", отбеляза канцлерът. "Така че, от тази гледна точна, нищо не пречи сезонът в австрийските зимни курорти да е безопасен", заяви той.

БЛИЦ припомня, че миналата година, в началото на пандемията, популярният австрийски ски курорт Ишгъл, известен и с партитата си, стана огнище на коронавирусната инфекция, която оттам плъзна из Европа.

Вчера в Австрия започна процес, в който близки на починали от ковид, заразили се в Ишгъл, искат обезщетения от австрийските власти, които според тях не са взели мерки, за да предпазят здравето на хората там. Държавата не приема тези обвинения и казва, че властите са действали правилно, имайки предвид какво тогава се е знаело за инфекцията.