Пандемията от коронавирус върна международната общност 25 години назад в преследването на някои от Целите на ООН за устойчиво развитие. Генералният секретар на световната организация Антонио Гутериш обяви това, в ефира на британския телевизионен канал Sky News.

"Истината е, че целият напредък, постигнат по света в борбата срещу бедността, глада и в много други области, сега е под въпрос. В някои области се върнахме 25 години назад", каза той.


Трябва да увеличим усилията си и да се възползваме от предимствата на масовото мобилизиране на ресурси за възстановяване от пандемията и да ги използваме в съответствие с Целите за устойчиво развитие, така че бъдещето, което изграждаме, да бъде по-приобщаващо, справедливо и зелено ".

Гутериш добави, че развитите страни имат възможността да отделят достатъчно ресурси за възстановяване от кризата, но бедните и развиващите се страни се нуждаят от външна помощ. По-специално той обърна внимание на необходимостта от отписване или преструктуриране на външния дълг на страни с ниски и средни доходи.