Тайланд влиза в извънредно положение заради коронавируса от 26 март за един месец, съобщи на пресконференция в Банкок днес премиерът Прают Чан-оча, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според указа за извънредното положение премиерът ще има пълномощия да обявява и допълнителни мерки за ограничаване на епидемията, включително да дава допълнителна власт на служебни лица и да налага мерки за ограничаване на движението, за налагане на комендантски час, за цензуриране на медии, за разпръскване на събирания на много хора. За налагането на такива мерки ще може да бъде използвана и армията.

В кратко телевизионно обръщение премиерът, цитиран от АП, призова хората да запазят спокойствие и "да не използват социалните мрежи по некоректен начин". Той предупреди, че ще има строги мерки срещу нарушителите на въведените мерки.

Днес Тайланд съобщи за нови 106 случая на заразени с COVID-19 и за още трима починали. Така досега в страната са регистрирани общо 827 заразени и четири смъртни случая от началото на епидемията.

Първи два случая на заразени с коронавируса са регистрирани и в Лаос, съобщи Синхуа, цитирайки съобщение на здравното министерство на страната от Югоизточна Азия. Двамата заразени са граждани на Лаос, но по всяка вероятност са се заразили зад граница. Едната пациентка е била в Камбоджа, а другият наскоро се е върнал от Тайланд.