Доктор Марко Виньоли завършва медицина в България и обича много страната ни. Днес съдбата го поставя на първа линия в борбата с COVID-19 в родната му Италия. Той мечтае за това отново да живее в българския си дом, предава bTV.

„Бъдете силни, силни, силни. Лекарите в България са много добри“ - това послание отправи той към българите. 

През 2012 г. Марко Виньоли идва в България като студент в Медицинския университет в София. Живее в София 6 години, пропътува цялата ни страна. 

Благодарение на знанията от България, днес е лекар в спешното отделение в болница в Падуа.


Снимка: btvnovinite.bg

За последните два месеца през ръцете и сърцето му са минали повече от 1000 заразени пациенти с коронавирус. Срещата с всеки един от тях е изключително трудна за Марко. 

„В Италия сега ситуация не е много лесна, защото имаме много пациенти. Имаме заразени близо 950 000, но това са само тези, направили тест,  но от моя опит има заразени без симптоми или с малко симптоми и са над 3 милиона. Нашите болница са пълни от пациентите сега“, казва Марко Виньоли. 

Марко казва, че усеща втората вълна с пълна сила. И въпреки, че не е толкова тежка като първата - жертвите са много, включително и много лекари.


Снимка: btvnovinite.bg

Една от медицинските сестри в неговото отделение прекарва 35 дена в интензивното отделение. За щастие се връща към живот и без да се колебае след още 30 дневна карантина и предстои отново да се върне на първата линия. 

Той има свой дом в България и желанието му е някой ден да може да се върне тук и да практикува професията си в България.