Италианските мерки за прекратяване на заразяванията с коронавирус изглежда не работят и страната трябва да промени стратегията си със създаването на центрове за отделяне на хората с предполагаеми симптоми от семействата им. Това заяви днес известен италиански учен, цитиран от Ройтерс.

Италия, която дотук е с най-голям брой жертви на Covid-19, e под карантина от около 3 седмици, но през последните 3 дни новите заразявания продължават да се увеличават с по 5000-6000 случая на ден.

Най-големият брой жертви на денонощие от началото на епидемията на 21 февруари бе регистриран в петък с 919 жертви – малко по-нисък ръст от предишните дни.

Андреа Кризанти, професор по микробиология в Универститета в Падуа, заяви в интервю за Радио Капитал, че много от тези нови случаи вероятно са при хора, които са били заразени от членове на семействата си у дома.

Кризанти посочва, че вместо да се казва на хората с леки симптоми да се изолират у дома, властите трябва да създадат центрове, за да ги отделят от семействата им, както бе направено в Китай, откъдето през декември тръгна епидемията.

„Дали някой си задава въпроса защо въпреки всички рестриктивни мерки продължаваме да сме свидетели на заразявания? Дали някой се замисля, че всички тези хора, които са болни у дома, заразяват други членове на семействата си“, пита ученият, според когото предаването на заразата се случва у дома.

И допълва, че „трябва да бъде далеч по-агресивни в идентифицирането на хора, които са болни и са вкъщи“.

„Трябва да отидем в домовете им, да ги тестваме, както и техните семейства, приятели и съседи и всички, които дадат положителен резултат, да бъдат отведени, ако са достатъчно добре, в приемни центрове извън домовете им“, отбелязва професорът.