Научните работници от специализираната лаборатория MAD /Monoclonal Antibody Discovery/ в град Сиена са разработили ефикасен медикамент срещу „Ковид-19“, който не само лекува болестта бързо, но и осигурява шестмесечен имунитет срещу нея.

Както заяви пред журналисти ръководителят на екипа проф. Рино Рапуоли, става въпрос за лекарство, което ще се продава в аптеките във флакон и ще се инжектира подкожно и то само веднъж.

Резултатите от приключилите лабораторни изследвания са изключително добри, вече са започнали изпитанията върху доброволци и досегашният им ход изпълва докторите с оптимизъм. Очаква се първите количества от медикамента да бъдат произведени в началото на 2021 г. съвместно с фармацевтичния концерн „Менарини“.

По думите на проф. Рапуоли на практика медикаментът е биологично оръжие, което унищожава коронавируса благодарение на свръх мощно антитяло.

Става въпрос за моноклонирано човешко антитяло, което е изолирано измежду 450 противодействащи на заразата антитела, образували се в организма на заболели и излекувани от COVID-19 пациенти. Т. нар. свръх ефикасно биологично оръжие е било избрано измужду трите антитела, оказали се „най-боеспособни“ срещу “Sars-CoV-2“ след няколкомесечни изпитания.

Що се отнася до нужния материал за производството на медикамента, проф. Рапуоли заяви, че той ще бъде търсен и осигуряван чрез сиерологични тестове, тоест чрез кръвни проби за откриване на антитела у хора, които са изкарали на крак или в болница „Ковид-19“.

Ученият изрази надежда, че изобретеното от него и екипа му лекарство ще бъде на разположение скоро и благодарение на него ще може да се изчака спокойно както разработването на качествена ваксина срещу коронавируса, така и изнамирането на евтино синтетично лекарство срещу заразата.