През декември доктор Ли-Менг Ян трябва да изследва клъстер от хора, заразени с нов вирус. Тя е учен от катедрата за обществено здраве на Университета в Хонконг, но тъй като е получила дипломите си в Китай и добре владее мандарин, е изпратена да изследва тази "странна плевмония" в Ухан.

Там тя открива мащабна операция за прикриване на информация, както и това, в което всички се съмняват - че вирусът е бил създаден в лаборатория.

В интервю за британската телевизия iTV Ли-Менг Ян разказа как е била принудена да си мълчи, но е знаела, че трябва да предупреди хората за опасния вирус. За да разкаже това, което знае, тя напуснала Китай и избягала в САЩ, където живее на тайна локация.

"Вирусът идва от лаборатория. От лабораторията в Ухан, контролирана от китайското правителство", категорично заяви Ли-Менг пред iTV и допълни, че има доказателства за това, които съвсем скоро ще публикува, за да ги види целия свят. Сред тях е и доклад, който тя и още трима учени от Хонконг са изготвили за произхода на коронавируса.

Тези трима учени, включително и доктор Ян, обаче са от групата Rule of Law Society, която е основана от бившия съветник по сигурността на Доналд Тръмп - Стивън Баннон.

Докладът, който не е рецензиран, гласи: "Теорията за естествения произход, макар и широко приета, няма съществена подкрепа. Алтернативната теория, че вирусът може да е дошъл от изследователска лаборатория, обаче е строго цензурирана в рецензирани научни списания".

Учените твърдят, че имат достатъчно информация да потвърдят това, но докладът им не дава повече нова информация за COVID-19.

След това доктор Ли-Менг Ян се появи и пред Fox News, където отново заяви: "Имам доказателства, които да ви покажат защо те могат да го направят, защо са го направили и как са го направили. Научният свят си мълчи, защото работи заедно с Комунистическата партия в Китай. Те не искат хората да знаят истината. Ето защо ме подлагат на репресии, искат да изчезна..."

Но почти никой не вярва на доктор Ян. Самият Хонконгски университет излезе със становище, в което твърди, че изявлението на д-р Ян не съответства на ключовите факти, нямат научна основа, а прилича повече на разпространяване на слухове."

Дори сайтът на Fox News качва интервюто с Ли-Менг Ян с предупреждението, че информацията в него е невярна.

От своя страна Twitter и Facebook блокираха профилите на вирусоложката, в които имаше над 600 хил. последователи. Политиката на социалните мрежи е просто да маркира постове, които разпространяват невярна информация, с предупреждение. Но от социалните мрежи отказват да коментират пред The Independent защо са прибегнали до по-сериозна стъпка.

Източник: dnes.bg