Болниците в Брайтън и Оксфорд започват експериментално лечение с две лекарства против малария. Целта е да се проследи ефективността на хлорохин и хидроксихлорохин при лечение на Covid-19. Всички участници в изследването са част от медицинския персонал и са били контактни на пациенти с коронавирус. 

Очаква се в проучването да се включат повече от 40 000 здравни работници от Европа, Африка, Азия и Северна Америка. На всички тях ще бъдат давани таблетки хлохорин, хидроскихлорохин или плацебо, като нито изследователите, нито медиците ще знаят с какъв препарат са третирани. 

Експертиментът вече започна във Великобритания. Очаква се до края на годината да се включат стотици здравни заведения. Всеки, който полага грижи за пациенти с коронавирус на Острова, може да вземе участие. Единственото условие е да не е диагностициран с Covid-19.

Целта е да се разбере дали профилактичният прием на лекарствата може да предпази медиците от заразяване, пише ВВС.

"Нямаме представа дали хлорохинът или хидрохлорохинът са полезни, или пък опасни", заяви един от ръководителите на проучването в Оксфордския университет проф. Никълас Уайт. Той изтъква, че рандомизирано проучване като това, в което нито пациентите, нито изследователите знаят дали ще дадат лекарство или плацебо, е най-добрият начин да се проверят и двете хипотези. 

Проф. Мартин Леверин, който ръководи проучватето в Брайтън изтъква, че ефективна ваксина срещу коронавирус може би скоро няма да е достъпна. 

"Ако хлорохинът може да намали шансовете за заразяване с Covid-19, това ще е изключително ценно откритие", каза той. Медикаментите могат да облекчат симптоми, като треска и възпалителни процеси и се използват за профилактика и лечение на малария. 

Хидрохлорохинът регулира имунната реакция на тялото и се изполвза за лечение на ревматоиден артрит и лупус - инфекциозно заболяване, причинено от свръхреакция на имунната система. 

Благотворителни организации във Великобритания и Щатите обаче алармират, че подобно проучване изисква големи количества хидрохлорохин. Това може да ощети пациентите, на които се налага да бъдат третирани с препарата. 

Лекарството за пореден път попадна във фокуса на световните медии, след като американският президент Доналд Тръмп, съобщи, че го приема, като средство за профилактика срещу коронавирус.