Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ предполагат, че по-слънчевите райони "са свързани с по-малко смъртни случаи от Ковид-19", предаде ДПА.

Изследването на специалисти от Единбургския университет, публикувано в сп. "British Journal of Dermatology", показва, че "по-високата експозиция на ултравиолетово излъчване А (UVA) е свързана с по-ниска смъртност от Ковид-19".

Екипът сравнява смъртните случаи, свързани със заболяването в САЩ от януари до април 2020 г., с нивата на ултравиолетово излъчване за почти 2500 американски окръга, преди да повтори методологията за Великобритания и Италия, предава БТА.

Трите страни отчитат едни от най-високите в света проценти на смъртни случаи, свързани с пандемията, както на глава от населението, така и абсолютни, въпреки значителното им намаляване през летните месеци.

Повечето страни в Азия и Африка съобщават за относително малко смъртни случаи на глава от населението през цялата пандемия.

"Връзката между смъртността от Ковид-19, сезона и географската ширина е поразителна; тук предлагаме алтернативно обяснение на това явление", казва съавторът на проучването Крис Дибен.

Изследователите отбелязват, че са контролирали възможното въздействие на витамин D, който е масово цитиран като инхибитор на Ковид-19. Той се нарича "слънчевият витамин", тъй като човешкото тяло произвежда по-големи количества от него, когато кожата е изложена на слънце.

"Излагането на слънчева светлина може да намали смъртността от Ковид-19 независимо от витамин D", казва екипът.

Други скорошни открития придават тежест на теорията, че времето, прекарано на открито, намалява вероятността от заболяване от Ковид-19.