Областните оперативни щабове в цялата страна масово затягат мерките след като само за ден у нас бяха регистрирани над 2000 случая на новозаболели в страната


Забраняват масовите сбирки
Почти 2/3 от България вече е в критичната червена зона за разпространението на коронавирус. Това показват последните данни от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това означава, че вече в 19 области в страната COVID-19 е с повсеместно разпространение. В регионите са регистрирани големи огнища, с над 120 заразени с коронавирус на 100 000 души население.

Към червената карта днес бяха включени Кюстендил и Русе. До 10 ноември и петте болници в област Кюстендил преустановяват плановите операции и плановия прием. Затварят се и нощните заведения в областта, а някои училища преминават на онлайн обучение.

Ангелов с извънредна К-19 ЗАПОВЕД, затварят всички...

Обществените мероприятия на закрито в Добрич се забраняват до 15 ноември, уточнява в. Труд.

От 28-и октомври в срок от 3 седмици навсякъде в Смолян се забраняват масовите мероприятия на закрито и открито, затварят се пенсионерските клубове, спортните мероприятия ще са без публика, затварят се нощните заведения, дискотеките и пиано-баровете, а ресторантите и питейните заведения ще работят до полунощ, забраняват се и плановите операции в болниците. В офисите ще се работи задължително с маски, разпоредиха от местното РЗИ.


Така изглежда COVID-19 картата на България според ежедневните данни на Националния оперативен щаб и Националната информационна система, която е на сайта на НЦЗПБ
 
Училищата дистанционно до 14 дни
Фактор е повишената заболеваемост

Все още няма решение за централно преминаване към онлайн обучение на всички училища от края на октомври. Това зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. “Даваме 7-, 10- или 14-дневен срок на училищата, в които не се учи присъствено, да се върнат в клас”, посочи тя във връзка с възможността училищата да излизат в дистанционна форма след решение на директора и педагогическия съвет, и при съгласие на родителите.

В момента отсъстват 0,5% от учителите заради коронавирус или грипоподобни симптоми. 6 училища учат онлайн”, отбеляза зам.-министър Михайлова пред БНТ. “Когато се налага, ще се премине и към онлайн обучение, но това е алтернативният вариант”, каза Михайлова. Тя обясни, че един от факторите е повишена заболеваемост. Това означава, че по критериите на Министерството на здравеопазването областта е в червена или оранжева зона.

“Училището ще вземе решение за дистанционно обучение тогава, когато няма предписание от РЗИ. Тоест ако до преди няколко дни трябваше задължително да има предписание от РЗИ, тук вече може да се вземе решение, което да е адекватно за обстановката в конкретното училище - повишен брой ученици, повишен брой учители, голям брой карантинирани паралелки”, заяви още зам.-министър Михайлова.

Вижте тук какви са ограниченията в някои от най-критичните области:

Пловдив
За ограничаване на разпространението на коронавируса Областният кризисен щаб в Пловдив препоръчва на хранителните и нехранителните магазини да въведат строг пропускателен режим за гражданите и да гарантират спазване на противоепидемичните мерки.
Щабът съветва търговските обекти да въведат удължено работно време с цел разреждане на потока от клиенти.

Ресторантите могат да работят при запълване на капацитета си до 50% и максимум шест души на маса, а нощните заведения - до четири души на маса.

На община Пловдив се препоръчва да се увеличат автобусите в пиковите часове, за да се избегне струпването на пътници.

Русе
По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие на територията на област Русе, са регистрирани 90 нови случая на коронавирус, като от тях 54 са при жени, а 36 при мъже.

83 от новозаразените остават под домашна изолация, а седем са хоспитализирани. За съжаление един от новоприетите пациенти в Университетска болница „Канев“, е починал.

Става дума за 82-годишен русенец, който е бил с множество придружаващи заболявания, сред които и тежки сърдечно-съдови проблеми. В лечебното заведение е бил докаран в изключително тежко състояние и въпреки усилията на медиците не е успял да излезе от състоянието, в което е бил.

Така в Русенско от началото на пандемията с положителен PCR тест за COVID-19 починаха 30 души, от които 18 мъже и 12 жени. Сред случаите от последното денонощие има и четирима ученици, като трима от тях са от 11 клас на АГ „Гео Милев“. Другият ученик е десетокласник в Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“.

Същевременно с коронавирусна инфекция са и още три учителки, както и жена от персонала на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Трите учителки са съответно от СУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“ и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. С COVID-19 е и една учителка от детска градина „Иглика“.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в областта стана 903 души, като активните случаи са 445. От тях 77 са на болнично лечение, а 368 са под домашна изолация.

Броят на мъжете сред активните случаи е 225, а жените са 220, което в проценти е съответно 51% и 49%. Без съществена промяна остава и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 487 са жените, а мъжете са 413, което в проценти е респективно 54% и 46%.

За изминалите 24 часа има и девет новоизлекувани пациенти, с което броят на оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско достигна 428.

От 28 октомври до 8 ноември, на територията на област Русе се преустановява дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито.

За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на закрито и открито. Ще се допускат сватби, кръщенета и други подобни събития на закрито, но при условие, че не се събират повече от 30 души на едно място.

Областният оперативен щаб препоръча и да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно. От там посъветваха и за дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо.

При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия.

Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне четири пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.

Област Русе се намира в т.нар. "червена зона" на заболеваемост от COVID-19. 

Разград
Считано от 25 октомври Област Разград също попада в рисковата „червена” зона за разпространение на COVID-19, след като за последните две седмиците заболеваемост е 180 на 100 000 население.

Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването в лечебните заведения за болнична помощ се спират плановите операции и плановия прием, съобщават от пресцентъра на областната управа.

През последното денонощие на територията на област Разград са регистрирани 28 нови доказани случая на COVID-19. От тях 18 са в Разград, по един има и в Благоево, Дянково, Кара Михал, Богданци, Езерче, Китанчево, Раковски, Веселина, Завет и Костанденец. Всички контактни лица са издирени и поставени под карантина.

Под карантина са поставени четвърти клас в ОУ „Отец Паисий“ в Разград, поради положителен класен ръководите. Има и един положителен учител в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Разград

Продължава изследването на персонала и домуващите в Дом за стари хора – Разград. От Щаба апелират за стриктно спазване на всички въведени противоепидемични мерки. Общо регистрираните случаи от COVID-19 в област Разград са 480. От тях активни са 276, на домашно лечение са 203, а ново хоспитализираните са 5.

Монтана
Областният медицински съвет в Монтана реши дискотеките в региона да могат да работят, но без да канят гостуващи изпълнители, защото това ще намали броя на посетителите и вероятността от заразяване с COVID-19.

Проверка в съботната нощ е установила, че по това време в дискотека в Берковица е имало 60 души, в друга във Вършец - 50 души, в трета в Монтана - 40 души и т.н.

Област Монтана е със средна заболеваемост от новия коронавирус от 185 на 100 000 души, съобщиха от РЗИ.

Плевен
В Плевен, с решение на Областния оперативен щаб, се забраняват обществените мероприятия в цялата област от днес до 13 ноември, включително. Това съобщиха от областната администрация. Спира се дейността и на пенсионерските клубове.

РЗИ ще изисква всекидневна информация от всички болници за заетостта на леглата за COVID-19. В Плевен ще бъде изработен алгоритъм, при възникване на необходимост, за пренасочване към други болници на пациенти от спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски". Директорът на лечебното заведение - доц. Цветан Луканов, е заявил, че лекарите и медицинският персонал са претоварени и е нужна подкрепа. Вече са привлечени стажант-лекари и сестри, които работят извън отделенията за COVID-19.

Щабът е обсъдил командироване на персонал от други лечебни заведения към тази болница, ако ситуацията се утежни. От болницата "Сърце и мозък" са заявили готовност да помогнат с екип.

Според началника на РУО, Албена Тотева, ситуацията в образованието е спокойна. Под карантина са четири паралелки, приоритетно е присъственото обучение. Директорите на училища са получили указание да се преустановят екскурзиите, извънкласните дейности, посещенията на музеи. Заседанието е ръководено от областния управител на Плевен Мирослав Петров.

Ямбол
До 30 ноември в област Ямбол се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки.

В хранителните и нехранителните търговски обекти се засилва контролът за носене на предпазни средства.

Въвежда се и пропускателен режим, за да се избегне струпването на хора, количките и кошниците ще се дезинфекцират след всеки клиент.

Габрово
Затварят нощните заведения и в област Габрово. Заради усложнената епидемична обстановка на територията на областта, до 2 ноември, включително се прекратява работата на дискотеки, пиано-барове, нощни клубове.

Ежедневно се следи информацията от всички училища за броя на отсъстващите ученици и педагогически специалисти, поради карантиниране като контактни лица на заболели от COVID-19.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: в. Монитор