Лидерите на държавите членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение относно фонда за възстановяване на икономиката след пандемията, както и по бюджетната рамка на Евросъюза.

Те ще се съберат на живо в средата на юли, за да съгласуват тези въпроси, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, информира БГНЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че разногласията относно разпределянето на средствата между държавите от ЕС са останали, както и по въпроса за финансирането на тези инструменти.

Шарл Мишел заяви, че до средата на юли той ще изпрати конкретни предложения, за да може да се вземе решение възможно най-скоро.

Всички лидери от ЕС са потвърдили необходимостта от приемането на този финансов инструмент и се очаква до лятната ваканция (през август) държавите да постигнат споразумение по въпроса. Фон дер Лайен отбеляза, че лидерите са подкрепили идеята на ЕК основните усилия да бъдат съсредоточени върху развитието на „зелена“ и цифрова икономика.

Днешното обсъждане отново е извадило на преден план разногласията по различни въпроси, включително съотношението на средствата във фонда за възстановяване на икономиката под формата на грантове (250 млрд. евро, съгласно предложението на ЕК) и заемите (500 млрд. евро), правилата за разпределянето им и средствата за финансиране на този пакет.

„Всички тези въпроси предстои да бъдат обсъдени и аз ще запозная лидерите с предложенията на Еврокомисията“, заяви Урсула фон дер Лайен.