Италия отново постави нежелан от никого рекорд – страната е с най-високият в Европа брой на смъртните случаи от коронавирус, пишат световните медии. Италия беше първата страна, която се сблъска с COVID-19 челно още през пролетта.


Тя беше и първата в Европа, която наложи национален стриктен локдаун, който продължи няколко месеца. Благодарение на продължителната карантина и рестриктивните мерки, страната се справи със заразата и лятото беше спокойно.

Италия поведе в тази позорна класация, въпреки че има 6 милиона жители по-малко от 66-те милиона във Великобритания, като изостава само след далеч по-големите САЩ, Бразилия, Индия и Мексико. Според преброяването на „Джонс Хопкинс“, Италия има най-голям брой смъртни случаи на 100 000 жители и е сред най-засегнатите страни.

Страната регистрира новите големи огнища на коронавируса след Испания, Франция и Германия, но вирусът въпреки това се разпространи много бързо и от 1 септември досега Италия е регистрирала близо 29 000 смъртни случая.

„Очевидно трябва да помисли защо се случва това", заяви пред държавната телевизия Гуидо Раси, бивш изпълнителен директор на Европейската фармацевтична агенция, след като Италия отбеляза рекорден за цялото време на пандемията брой от 993 смъртни случая за един ден. „Тази цифра, от близо 1000 починали за 24 часа, е много над средните показатели за Европа“, коментира той-

В събота Италия регистрира още 649 жертви, с което официалният им брой достигна 64 036. Като се има предвид, че официалните данни на британското правителство тогава бяха за 64 024 смъртни случая, Италия изпревари Великобритания, макар че данните на университета „Джонс Хопкинс“ късно в събота все още показваха, че Великобритания е водеща в Европа с 64 123 починали.

Смята се, че и двете цифри са много по-ниски от реалните поради пропуснати случаи на заразяване, ограничени тестове и различни критерии при броенето.

„Ако успеете да действате по-бързо, дори и мерките да са малко по-леки, те работят по-добре, отколкото резки действия малко по-късно или прекалено късно“, заяви Матео Вила, изследовател в Института за международни политически изследвания, базиран в Милано.Здравните експерти посочват, че Италия е на второ място по застаряване на населението след Япония, а възрастните са най-уязвими към вируса.

Средната възраст на жертвите в Италия се колебае около 80 години, освен това 65% от починалите от COVID-19 в Италия са имали три или повече здравословни проблема, преди да дадат позитивен тест, например високо кръвно или диабет според италианския Висш здравен институт.

Това не обяснява пълната картина. Германия има подобно като възрастова характеристика население, но жертвите й са една трета от тези в Италия и то при по-голямо население от 83 милиона. Германия отбеляза в петък рекорден брой смъртни случаи - 598, а общо починалите са 21 500.

През есента италианското правителство се противопостави на повторното налагане на национална карантина, знаейки какво опустошителното отражение би имала тя за икономиката, която тъкмо започваше да се съживява след пролетното спиране.Според него Италия е чакала прекалено дълго, след като броят на случаите на заразяване започна да нараства през септември и октомври, преди да наложи ограничения и не е подсилила достатъчно медицинската си система по време на лятната пауза.

Лекари обвиниха системните проблеми с италианската здравна система, особено в най-тежко засегнатия регион Ломбардия, за липсата на адекватна реакция. Те посочиха повишаването на броя на частните болници в Ломбардия през последните години за сметка на държавните.

Изтичането на мозъци и бюрократичните спънки доведоха до по-малко доктори, започващи практика, а общопрактикуващите лекари се оплакаха от липса на подкрепа, въпреки че са гръбнакът на системата.

Близо 80 000 италиански здравни работници бяха заразени, а 255 лекари умряха.

Вместо това на 3 ноември правителството раздели страната на три рискови зони с различни ограничения.

Освен това Италия беше зле подготвена в началото на пандемията. Тя имаше по-малко легла в интензивните отделения на глава от населението от средното за развитите страни.

Доклад на Световната здравна организация, който беше публикуван и след това незабавно свален от сайта на СЗО, отбеляза, че италианският план от 2006 г. просто е бил „препотвърден през 2017 г.“, без да се осъвременява.

Здравната агенция на ООН заяви, че е свалила доклада, защото е съдържал „неточности и несъответствия“, а след това е решила да не го публикува отново, защото е разработила други начини за оценка на реакцията на страните.