Представители на китайските власти откриха COVID-19 в хладилника на семейство от китайския град Чънду в провинция Съчуан, след като стана ясно, че и двамата съпрузи са заразени, пише Daily Mail.

В понеделник в града бе регистриран първият случай на заразен с новата инфекция от март месец тази година. В неделя, 6 декември 69-годишна жена отишла на медицински преглед с кашлица. Лекарят установил, че жената е заразена с новата инфекция. Тестът на мъжа й, водач на велорикша, също показал положителен резултат.

Възрастната двойка давала под наем апартамент. Младите им наемателите се занимавали с продажба на плодове и редовно посещавали местно тържище за продажба на продукти на едро. Към момента няма данни дали самите те са заразени с COVID-19.

От 14 часа в понеделник тържището е затворено заради заплаха от разпространение на новата коронавирусна инфекция. На четири от входовете му са разположени осем временни пункта за тестване. На търговците и продавачите е забранено да напускат пазара докато не си направят тест. 

Местните власти съобщиха, че са открили източника на заразата в хладилника на старците, докато взимали проби от апартамента им.

„Хладилникът на пациентите, дръжките на вратите, ключовете на осветителните тела, част от храната в хладилника и рафтовете показаха положителен резултат за К-19. Това означава, че вирусът сериозно е поразил дома на пациентите”, каза представител на властите в провинция Съчуан.

През последните месеци Китай контролира изключително строго  разпространението на инфекцията. Голяма част от случаите на заразяване са заради хора, пристигнали в страната.

От ноември бе регистриран ръст на случаите в градовете Тиендзин, Шанхай и Манджурия, в резултат на което бяха направени тестове на милиони, бяха въведени строги ограничения, а училищата затвориха врати.