От Националната асоциация на Спешната медицинска помощ публикуваха кратка информация за приликите и разликите между COVID-19 и сезонния грип.

Те отбелязват защо не бива да бъркаме коронавируса с грипа.

COVID-19 води до инфекция, която е по-малко позната и изненадва "непрекъснато с упоритостта си и разнообразието си на протичане, както и с устойчивостта си на дезифектанти и лекарства", отбелязват от Асоциацията.

1. За разлика от грипа COVID-19 вилнее целогодишно, на всички географски ширини, независимо от студ, жега, влага, суша.

2.За разлика от грипа COVID-19 не се повлиява от антивирусни средства, а от антипаразитни и антибиотични средства и от какво ли не, но все с несигурен ефект

3.За разлика от грипа COVID-19 убива дълго, като не засяга само респираторния тракт. Все още не знаем точната танатогенеза на това зверче, но със сигурност знаем,че онези 20%, които стигат до болница,боледуват сериозно и полисистемно , а от онези 5%, достигнали до интензивни отделения много малко излизат живи.

4 .За разлика от грипа се оказа,че COVID-19 засяга всички възрасти и може да убие както 30 годишен фитнес маниак ,така и 70-годишен полиморбиден пациент, както и може да го преживее 90 годишен старец и новородено. Някак COVID-19 си избира сам кого и как да ликвидира, и затова подхода при лечението на пациентите е строго индивидуален.

5. COVID-19 не създава траен имунитет и е склонен да мутира бързо/ до момента има около 46 нови разновидности/, което прави безсмислено създаването на ваксини.

6. За разлика от грипа, който пълни болниците само през зимата, COVID-19 ще пълни болниците целогодишно и системно и ще повиши смъртността и от други нелекувани и пренебрегвани заболявания като съдовите и онкологичните.