Празнично настроение гъделичка дните ни. Дългата социална изолация засилва копнежа ни за общуване и срещи – повече усмивки, повече споделеност, повече топлина. Близките хора ни зареждат с щастие и надежда. И отново отрупани маси. Сварени яйчица, вълшебен козунак, апетитно агнешко галят небцето ни.
За съжаление усещането за празничност намалява обратно пропорционално на количеството приета храна. Не само че прекаляваме количествено с храните по празниците, но и не подбираме изобщо качеството им. Сядаме от маса на маса, редуваме наздравици с обилно похапване. Когато се появи неприятното чувство за подуване, тежест и газове в корема, това неминуемо понижава настроението ни и желанието за пълноценно общуване. Така понякога празникът се превръща в тъжен спомен.   
 

Преяждането създава опасност


допълнително приеманите нутриенти да не могат да бъдат обработени от храносмилателната система. Ограничените възможности за отделяне на ензими от панкреаса се изчерпват с времето, а непреработената храна става източник на токсини или служи за храна на предимно болестотворни бактерии. Тези токсини, особено получени при гниенето на протеините, се извличат от дебелото черво и се филтрират от черния дроб и бъбреците, като създават допълнително напрежение за претоварения вече организъм.

Много често, гниенето на протеините причинява отоци, различни възпаления и алергии, главоболия, жлъчни и чернодробни кризи. Първата защитна линия в кръвта е черният дроб. При правилно функциониране, той отстранява много от тези вредни токсини, отделя ги в червата, откъдето се изхвърлят навън, ако отделителният процес на тялото протича редовно и ритмично. Не бива да се злоупотребява – „лабораторният страж” компенсира за известно време неразумните хранителни навици, но рано или късно се изтощава.

Колкото повече се разчита на синтезираните в организма ензими, толкова повече се натоварва и редуцира времето му за възстановяване. Основната грижа на тялото е да си осигури достатъчно хранителни вещества за съществуване – като разгради и усвои продуктите и ги превърне в източник на нутриенти. Този процес отнема много енергия, особено ако организмът трябва сам да синтезира липсващите ензими

При хранене, над 50% от енергията се изразходва за процесите на храносмилане. При силен стрес, много ниска или много висока температура, организмът се нуждае от много повече ензими, отколкото в нормално състояние.
 
Продуктът Enzy-Mill (Ензи-Мил) съдържа най-важните храносмилателни ензими,

подбрани от растителни източници и микроорганизми – Амилаза за въглехидратите, Липаза за мазнините, Протеаза за протеините, Алфа-галактозидаза за рафиноза и стахиоза (бобови, зеле, броколи, карфиол) Лактаза за лактозата (млечни), Целулаза за целулозата (зеленчуци, плодове, пълнозърнести) и Бромелаин за протеините (яйца, риба, месо). Произвежда се в Deerland – USA, лидер в производството на ензими.

Те са съобразени специално с менюто на българина. Подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Enzy-Mill (Ензи-Мил) не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема и от вегетарианци.

Enzy-Mill (Ензи-Мил) подобрява храносмилането, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха, предотвратява подуването и намалява газовете. Enzy-Mill (Ензи-Мил) можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc
 
Бояна Николова – Контултант от Botanic