Попълнете търсена ключова дума или фраза

Как порното пази актьорите си от коронавирус?

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/kak-pornoto-pazi-aktorite-si-ot-koronavirus_news781477.html Blitz.bg

Както се казва, има какво да се научи от филмите за възрастни

Лос Анджелис, САЩ 15 Ноем. 2020, 18:16 1134 прочита 0 коментара

Един много специфичен сектор от развлекателната индустрия се оказа по-подготвен от останалите за предизвикателствата на пандемията, пише "Труд"


Светът на порното е с (поне) едни голи гърди напред, когато говорим за справяне със зарази и тестване на звезди и снимачни екипи.

Както се казва, има какво да се научи от филмите за възрастни. Това е вярно на много нива, но е особено адекватна позиция в контекста на разгръщащата се Ковид-19 инфекция, парализирала Холивуд и поставила на изпитание цялата концепция за снимане на филми. И не само.

Още през 90-те години на миналия век порнографската индустрия развива собствена система за тестване в епицентъра на епидемията от ХИВ/СПИН. Aктьорите в “медицинския жанр” са били сред най-рисковите групи в Западното общество и е трябвало да бъдат пазени.

Сега порно компаниите разчитат на същата система за изготвянето на протоколи за създаване на сигурна работна среда в условията на Ковид-19 панедмията.

“Когато започнаха първите сериозни разговори за коронавируса ние се чувствахме доста добре подготвени, защото разполагаме с богата история на тестване в условия на снимки, имаме механизми за проследяване на контакти и знаем какво е да се спре продукция в разгара на работа”, обяснява Майк Стабил, говорител на “Коалицията за свободно слово”, която е търговска асоциация към американската индустрия за филми за възрастни.

“Разбира се, това е различен вид вирус, различен тип заплаха, но ние имаме общо и генерално разбиране как работи и какво е необходимо да сторим, за да се предпазим”, добавя той.

Протоколите за предпазване от зарази са разработени и наложени преди повече от 20 години, след като порно изпълнител подправя ХИВ тест и инфектира няколко свои колеги.

Бившата порно звезда Шарън Мичъл, която има докторска степен в областта на човешката сексуалност, създава система, с която актьорите в индустрията се тестват за сексуално предавани болести на всеки 14 дена.

Резултатите влизат в сигурна база данни, която се ползва от продуценти и режисьори.

“Коронавирусът се предава по-лесно от венерическите болести и определено представлява по-сложен проблем, но порно индустрията е отворена да сподели своя опит с мейнстрийм студията в Холивуд. Предизвикателствата за спорта, за Холивуд и за порното за различни, но реалността е, че имаме какво да научим едни от други”, убеден е Стабил.

“Не мисля, че бих могъл да съществувам в тази индустрия без системата за сигурност и тестване на изпълнителите. Би било лудост. Секс с непознати 20 пъти в месеца? Това звучи като най-опасната професия на планетата”, разказва порно актьорът Ланс Харт, който има собствена компания за секс филми в Лас Вегас.

За 20 години от своето въвеждане, системата на Шарън Мичъл, наречена PASS, е срещала и преодолявала много от предизвикателствата, които би имала всяка програма за тестване на коронавирус в сериозен мащаб.

От поддържането на база данни до съхраняването на лична медицинска информация, предпазването от фалшификация на резултатите, справянето с грешни тестове, образоването на работници за нуждата от редовно тестване в името на сигурността на работните места.

Всички стратегии за отваряне на бизнеси и снимачни площадки включват комбинация от тестване, изолация и проследяване на контакти. Неща, които се правят редовно в порно индустрията вече над 20 години.

“В много отношения това, което те правят е модел за това, което трябва да се прави в условията на Ковид-19 епидемията.

Протоколите за сигурност на порно индустрията работят. Ние просто трябва да разгърнем мащаба”, смята Ашиш Джа, лекар от глобалния здравен институт към Харвард.

Според него е удачно да се разработи програма като тази на порно индустрията, в която резултатите от тестовете се слагат в сигурна база данни. Тази информация може да се проверява и верифицира и да се знае кои хора са имали отрицатели тестове скоро.

“Може да се види дали някой е с отрицателен тест преди да бъде допуснат на полет. Тестовете са особено важни за зони с висок риск като самолетите или компаниите за обработване на месо”, казва доктор Джа.

Според него “индустрията за филми за възрастни е създала нещо, което работи. Един инструмент, който може да използваме. Но е важно хората да не се отдалечават от крайната цел и да не се фокусират върху това, че решението идва от бизнес, който те вероятно не одобряват”.

Май Стабил е убеден, че порнографската индустрия разбира по-добре от всеки сектор на обществения живот разговора за мерките, които трябва да се вземат за пълното и сигурно отваряне на бизнесите.

Според него повечето хора не осъзнават нуждата от редовно тестване. Нещо, което отдава е стандарт в този бизнес.

“Когато погледнете какво става по света оставате с впечатлението, че хората смятат, че като се тестват един път и могат спокойно да се върнат на работа. Но коронавирусът не действа по този начин. Не е толкова просто. Това, което ни трябва е серия от редовни тестове докато установим заразата под контрол.

Според специалисти тестовете трябва да са на всеки 10 дена. Необходимо е да има по-прости, но ефективни тестове, които хората да могат да правят вкъщи. Няма как да се чакат дълги месеци за работеща ваксина.

Хората в порно индустрията са наясно с това. Те преживяха СПИН епидемията и разработиха системи за сигурност, които сега са готови да споделят със света в глобалната битка с Ковид-19.

От порно бизнеса са убедени, че с общи усилия и споделяне на ценен опит, неизбежно ще се стигне до хепиенд. Защото ако има индустрия, която обича хепиенд-а, то това е тази.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам