Общо петима души починаха вчера и днес в Южна Корея след ваксиниране срещу коронавируса с препарата на британско-шведската компания Астра Зенека, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Един от пациентите - 52-годишен, страдал от мозъчно-съдови заболявания, прекарал бил инсулт, имал и проблеми със сърцето. Друг - на 58 години, бил с прекаран инфаркт и диабет. Трети - млада жена между 20 и 30 г., също като тях била лекувана в болница. Сериозни хронични заболявания имали и останалите двама.

Според местни медици в част от случаите не е имало негативни странични реакции на ваксината. Предстои експертиза, която да установи дали смъртта на пациентите има връзка с ваксинирането.

Това "за момента изглежда слабо вероятно", съобщиха властите на провинция Северна Джеола.

Над 154 000 жители на Южна Корея са ваксинирани досега срещу КОВИД-19; почти 152 000 от тях - с медикамента на АстраЗенека. Регистрирани са 718 случая, в които ваксината е имала странични ефекти; в 709 от тях имунизираните са усетили само леко неразположение, по-специално главоболие.

Според администрацията на южнокорейския президент Мун Дже-ин държавният глава е изразил желание в бъдеще да го ваксинират с британско-шведския препарат.