Разумно би било след прекаран коронавирус да се направи проследяване на белодробната и сърдечната дейности, заяви проф. Арман Постаджиян, кардиолог в МБАЛ „Св. Анна“ – София.

„Основният орган който е подвластен тук е белият дроб. Каква част от промените ще имат дългосрочни ефекти, все още не можем да кажем.


Микроциркулацията страда най-много. (…) Обичайно хората, които страдат от пост-COVID имат симптоматика, която е много нехарактерна спрямо досегашните им усещания.

Разумно би било в хода на времето да има едно проследяване на белодробна и ехокардиографска функция. Поне в началото това би дало добър ориентир“, съветва проф. Постаджиян.

Лечението на хронично болни пациенти варира според индивидуалните реакции на организма. При някои кръвното се повлиява от вируса, което налага използването на противодействащи медикаменти, съобщава БТВ.

При други обаче промени в артериалното налягане не се наблюдават, а съответно не е необходима и промяна в терапията им.

Според проф. Постаджиян приоритетното ваксиниране на хронично болните е стъпка в правилната посока. Неговите наблюдения са, че вече излизаме от третата вълна на заразата.

„Много ми се иска това да бъде последният пик, който има на това заболяване, и ако бъдем мъдри и използваме това време, което си е някак по-топло и ваксините летят, е разумно това да бъде използвано, така че да нямаме следващи пикове.

Глобалната задача е повечето хора да бъдат убедени в нуждата и в това, че ваксинацията представлява единственият инструмент на този етап, с който можем да поставим тази епидемия под контрол“, посочи той.