Кризата е силна и ярка проверка за капацитета на управлението и обществото да преминава през изпитания.

В момента правителството трябва да удържи 6 фактора – здравен, икономика, тайминга, доверието, информацията, психичното здраве. Комуникацията е заминала, но удържат здравето. Това заяви в предаването "Беновска пита" политическият антрополог Харалан Александров.

Ръстът на кризата не е катастрофичен. При времето се върнахме, за миг изхвърча, трябваше по-лесно да се затворят училищата. Трябва да има много добра кампания. Трябва да се удържи за минимално политическо доверие, проверката ще са изборите.
 
"Кисело мляко, типов хляб и 3 кренвирша ще си купя с 50 лв., ако нямам други доходи. Това е въпрос на оцеляване. Опозицията и управляващите омекнаха, постигнаха съгласие да не обръщаме лодката по време на бурята. Желанието за уреждане на сметките се отложи за след края на пандемията.

Има достатъчно хора, които са го преживели. Живеят отвъд баира, тази група ще нараства, това води до успокояване на общността, всеки почва да познава, някой, който се е излекувал", коментира той. 
 
"Икономиката няма да колабира, доверието ще се върне, много хора ще се излекуват, ще имаме повече време да се подготвим за следващи такива беди", прогнозира Харалан Александров.