Кипърската икономика, която почти спря след поредицата правителствени мерки за затваряне на фирми за производство и търговия, за да се ограничи разпространението на коронавируса, получи изведнъж нов импулс. Освен да пресмята отрицателните последици и загуби от пандемията, бизнесът се включи в битката с нея, пише investor.bg.

Тласъкът дойде от фармацевтичната индустрия и „преоткриването” на евтино, популярно и произвеждано в Кипър лекарство. Познатият от години антималариен медикамент хлорохин /chloroquine/ може да се окаже голямата надежда за лечение на заразените с коронавирус.

Въпреки че още няма категорични научни доказателства за неговата ефективност срещу новата зараза, той нашумя след проучвания и научни съобщения от Китай и други страни за обещаващото му използване в комбинация с антибиотици срещу Covid-19.

Същият този хлорохин от години се произвежда от Remedica Ltd - водеща фармацевтична компания в Кипър, която с него изведнъж се озова в центъра на силен обществен интерес. При необходимост тя може да произведе достатъчни количества от препарата, бе потвърдено от здравните власти в Кипър.

т тази седмица лекарството вече започна да се прилага при пациенти, страдащи от Covid-19 в островната държава. То е включено в терапевтичните схеми, дадени на всички лекари от първа линия, съобщиха във вторник (31 април) от Министерството на здравеопазването.

100 таблетки за 7.28 евро

„Хлорохинът е обичайно лекарство, което се намира в изобилие в Кипър, имаме го с чували”, успокои проф. Петрос Караянис, специалист по микробиология и молекулярна вирусология в Университета на Никозия. Той е и член на Консултативния научен комитет по пандемията към Министерството на здравеопазването.

„Имаме достатъчно количество хлорохин, което да покрие възможните краткосрочни и дългосрочни нужди на пациенти с хронични заболявания и евентуално да се използва за борба с пандемията Covid-19”, увери министърът на здравеопазването на Кипър Константинос Йоану.

„Remedica ще снабдява държавата с хлорохин безплатно и в такива количества, каквито са необходими, докато запасите не бъдат изчерпани. Запасът се смята за достатъчен, за да се лекува вирусът колкото е възможно”, заяви в специално съобщение в петък /27 март/ д-р Михалис Неоптолему, главен изпълнителен директор на компанията-производител.

Хлорохин /хлорохин фосфат/ е популярно, широко разпространено и достъпно в Кипър лекарство. Сегашното му приложение е при болни от лупус или ревматоиден артрит.

Максималната цена на опаковка от 100 таблетки от 250 милиграма е 7.28 евро, според действащия от 28 февруари ценови списък на Министерството на здравеопазването. Продуктът на „Ремедика” е включен и в лекарствената листа, прилагана във влязлата в действие преди по-малко от година /от 1 юни миналата година/ нова национална система на здравно осигуряване в страната.

След като хлорохинът нашумя в публичното пространство като помагащ срещу коронавируса, той беше търсен масово в аптеките на острова, но лекарството се продава само при медицински показания с рецепта, предупреди председателят на Общокипърската фармацевтична асоциация Елени Пиера в изявление пред Кипърската информационна агенция.

В портфолио от над 300 медикамента

Производителят на хлорохин „Remedica Ltd” е една от най-бързо развиващите се компании в Кипър, водеща в неговата фармацевтична индустрия и икономически живот. Тя е създадена през 1960 г. и през шестте с десетилетия се превръща в утвърдено име на международните пазари в разработването, производството и продажбата на генерични лекарствени продукти.

Компанията се гордее, че производствените й съоръжения са най-модерни. Нейните пет завода са разположени на обща площ от над 45 000 кв. метра в крайбрежния град Лимасол.

Хлорохин е един от над 300-те медикамента в портфолиото на „Remedica Ltd”, които се продават в повече от 100 страни. Досега фирмата е продавала таблетки хлорохин фосфат със захарно покритие на пазари в цяла Европа, Близкия изток, Азия, Северна Америка.

Над 90% от приходите на компанията идват от външните пазари, макар че задоволяването на вътрешните потребности остава неин приоритет. Реализираният от „Remedica” експорт достига почти половината от износа на цялата фармацевтична индустрия на Кипър, която през последните години винаги е в челната тройка на водещите отрасли-износители.

Лекарствената компания има десетки награди - за качество, експорт, като най-добра в индустрията, за опазване на околната среда, за корпоративна социална отговорност. Две поредни години – 2018 и 2019-а, тя бе избирана за „национален победител“ в Кипър в Европейските бизнес награди /European Business Awards/, най-мащабния бизнес конкурс в Европа.

Първите количества хлорохин вече са предоставени на здравното министерство като дарение от „Remedica Ltd”, съобщиха от компанията. На въпрос от Investor.bg оттам не посочиха точния размер на дарението, но отново потвърдиха, че произвежданите количества от медикамента хлорохин са достатъчни, за да покрият настоящите и бъдещи възможни нужди в страната.

Освен, че ще снабдява безплатно държавата с хлорохин, компанията обяви, че ѝ дарява също така 10 респиратора и 500 000 хирургически маски за медицинския персонал, борещ се с пандемията. И двете доставки се очакват през април.

На първа линия

Хлорохин вече започна да се прилага в битката срещу коронавируса в Кипър. Включването му в схемите за лечение на пациенти, страващи от новата зараза, бе одобрено тази седмица, след препоръките, които даде Консултативният научен комитет по пандемията към Министерството на здравеопазването.

Съобщението за новата терапия в Кипър бе направено в същия ден, когато от Европейската комисия заявиха, че ефективността на антималарийните лекарства хлорохин и хидроксихлорохин срещу болестта, причинена от новия вирус, „към днешна дата не е доказана”. Изявлението бе в коментар на вътрешно становище на Европейската агенция по лекарствата /EMA/.

„Хлорохинът е едно от основните лекарства, използвани в лечението в международен план. Ние също го добавихме в терапевтичния алгоритъм.

Инструкциите на Министерството на здравеопазването към лекарите са да го прилагат в ранните стадии на заболяването“, разясни решението проф. Петрос Караянис от научния комитет. Той уточни и че лекарственият микс, който ще се използва, включва хлорохин /хидроксихлорохин, хлорохин фосфат/, антибиотици и антивирусни препарати.

Следвайки препоръките на Консултативния комитет, лекарите започват да предписват комбинация от антибиотика азитромицин и хидроксихлорохин/ хлорохин само при пациенти с потвърдена инфекция Covid-19 след лабораторни изследвания, обяви във вторник (31 март) Организацията за здравно осигуряване /HIO/, която е отговорна за изпълнението на новата национална здравна схема /Gesy/.

Организацията изрично отбелязва, че не всички пациенти се нуждаят от това лечение. Според решението й неговото започване ще става по преценка на лекуващите лекари, въз основа на насоките, издадени от Консултативния научен комитет към здравното министерство.
Всички пациенти с потвърден Covid-19 трябва да се свържат с личния си лекар, за да обсъдят дали е необходимо прилагането на тези лекарства. Тези, които получат рецепти от него, трябва да се свържат с една от определените 12 аптеки в цялата страна, за да ги получат, обяснява процедурата HIO. Лекарствата ще бъдат доставени по домовете им.

Сделка – лекарство срещу респиратори

Въпреки нарастващия заради пандемията интерес към хлорохин и възможностите за местното му производство, Кипър забрани както неговия износ, така и на всички лекарства от страната.

„С цел ограничаване на разпространението на Covid-19 и предотвратяване на евентуалния срив на здравната система, налице е спешна необходимост от запазване и поддържане на достатъчен запас от лекарствени продукти в републиката, който да обслужва нуждите на населението и да се избегне недостигът у дома“, се посочва в издадената в петък /27 март/ заповед на министъра на здравеопазването Константинос Йоану.

В момента единственият начин за експорт на фармацевтични продукти е с разрешение на здравния министър, като писменото му одобрение е необходимо за всеки износ, включително за други страни-членки на ЕС.

Кипър обаче вече използва хлорохин в междудържавни сделки. Първата бе договорена на най-високо държавно ниво. След телефонен разговор между президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Израел Реувен Ривлин в петък /27март/ бе съобщено, че Кипър ще достави на Израел хлорохин /като не бе уточнено неговото количество/, а в замяна ще получи от Тел Авив 50 респиратора.