Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия, където представи концепция за развитие на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването, предава „Фокус“.

Министър Ананиев уточни, че според анкета 70 % от българите смятат, че системата, която в момента функционира е социално несправедлива и не създава равен достъп до здравеопазването. „82 % казват, че заради лошия контрол тази система не работи добре. Всеки втори българин казва, че този контрол може да бъде подобрен, когато в системата влезе втория стълб – задължителното здравно застраховане“, коментира Ананиев.

„Третото нещо, което отбелязаха българските граждани, които бяха анкетирани, е, че са готови да дадат допълнително средства, но искат да знаят какво ще получат“, коментира здравният министър. Министър Ананиев обясни, че това не се прави за да се вкарат пари в системата, а за да се създадат условия тези пари да подобрят качеството на българското здравеопазване и да дадат достойно възнаграждение на хората, които се грижат за нашите пациенти.