Неотдавнашните находки на вирусолозите в Испания и Италия, които са открили следи от коронавирус много преди да се появи в Китай, показват, че КНР може да не е източник на инфекцията, пише The Daily Telegraph, позовавайки се на думите от оксфордския учен Том Джеферсън.

Според хипотезата на Джеферсън, коронавирусът отдавна е разпространен по цялото земно кълбо в "пасивно" състояние и се е събудил поради създалите се климатични условия.

Д-р Том Джеферсън от Оксфордския университет смята, че източникът на коронавируса може да не е Китай, пише The Daily Telegraph: според учения в света има все повече доказателства, че вирусът вече е съществувал, преди да се прояви в Азия, пише "Поглед инфо".

Изданието припомня, че миналата седмица испанските вирусолози заявиха, че са открили следи от коронавирус в отпадните води, събрани през март 2019 г., тоест 9 месеца преди заразата да бъде открита в Китай. Италиански учени откриха и доказателства за наличието на вируса в Милано и Торино още през декември, тоест седмици преди да бъде открит първият случай на заразяване.

Според д-р Джеферсън много вируси са в пасивно състояние по целия свят и се събуждат при подходящи условия. Това по-специално означава, че те могат да изчезнат толкова бързо, колкото са се появили. Джеферсън посочва като пример изчезналия вирус на атипичната пневмония.

„Мисля, че вирусът вече е бил тук, „тук“, тоест повсеместно. Възможно е да имаме работа с пасивен вирус, който се е събудил от природните условия“, цитира ученият The Daily Telegraph.

Джеферсън отбелязва, че през февруари е регистриран случай на коронавирусна инфекция на круизен кораб близо до Фолклендските острови, въпреки факта, че всички пътници са тествани за коронавирус. „Странни ситуации като тази се случиха с испанския грип. През 1918 г. умира приблизително 30 процента от населението на Западно Самоа, което не е имало контакт с външния свят“, отбелязва Джеферсън.

Според учения вирусът може да се предава не само по въздушно-капков път, но и чрез канализационните системи и обществените тоалетни.

Джеферсън отбелязва, че изучаването на причините за честите огнища на коронавирус в хранителните заводи и месокомбинатите може да помогне да се идентифицират нови начини за предаване на вируса: възможно е обществените тоалетни, заедно с невисоката температура, да създадат благоприятни условия за размножаването на инфекцията.