Властите в столицата на китайската провинция Хубей засилиха ограниченията за пътуване в четвъртък, за да ограничат разпространението на коронавируса, предават световните осведомителни агенции.

Страната отчете най-големия ръст на ежедневните случаи на К-19 от повече от пет месеца. Хубей регистрира 51 от 52-те местни случая, съобщени от Националната здравна комисия в четвъртък.

Тази бройка се сравнява с 20 случая, съобщени в провинцията, която заобикаля Пекин, ден по-рано. Властите започнаха масово тестване и забраниха събиранията, за да намалят разпространението на коронавируса.

Общо новите случаи на К-19 за целия континентален Китай възлизат на 63, в сравнение с 32, съобщени ден по-рано. Броят на безсимптомните пациенти, които са били заразени с вируса на SARS-CoV-2, също се е увеличил до 79 от 64 ден по-рано.

Общият брой на потвърдените случаи на К-19 в континентален Китай от избухването за първи път в град Ухан в края на 2019 г. сега е 87 278, докато броят на загиналите остава непроменен на 4634.

Някои учени се притесняват, че ваксините срещу К-19, които се разпространяват в момента, може да не са в състояние да защитят срещу този вариант поради определени мутации, които са наблюдавани.

Припомняме, че Китай блокира пристигането на екип от Световната здравна организация (СЗО), който има за задача да разследва произхода на пандемията от коронавирус. Китайските власти обявиха, че визите им не са одобрени, макар че някои членове на групата са на път.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че е изненадан и призова Китай да пусне екипа.
Миналия месец бе съобщено, че разследването ще започне през януари 2021 г.