Лекарка-вирусолог, работила години наред в Хонгконгския университет, обвини Китай в прикриване на истината за произхода на Ковид-19. В интервю за Foxnews Ли Мен Ян заяви, че вирусът е създаден в лаборатория, предава "Bulgaria on air".

Доктор Ли Мен Ян бяга от своята родина в Съединените щати, където разказва, че новият коронавирус е създаден в китайска военна лаборатория, а информацията за неговия произход е прикрита от правителството. 

По думите ѝ Пекин е бил наясно със съществуването на Ковид-19 много преди официално да го признае.

"В момента, в който кажа това в Хонконг, ще изчезна и ще бъда убита. Никой не може да ме чуе, поради тази причина дойдох в Съединените щати, за да кажа истината за произхода на Ковид-19", сподели тя.

Ли Мен Ян, която е експерт от университета в Хонконг, заяви още, че Пекин е имал данни за предаването на вируса от човек на човек още в края на декември. 

Китайската телевизия "Си Джи Ти Ен" опровергава твърденията на лекарката. Медията цитира официална позиция на Хонконгския университет, който се дистанцира от нея. 

Мен Ян обаче, е категорична - учените, които са посмели да кажат истината, са били дискридитирани и арестувани. 

"Бях от първите, които проучваха вируса през 2019 година", категорична е тя.

В подкрепа на твърдението, че лекарите са били принуждавани да мълчат, Ли Мен Ян показва чат, в който вирусът е бил обсъждан от специалистите.