Учени от университета в китайската провинция Чжъцзян откриха най-малко 30 щама на вируса, известен като SARS-COV-2, 19 от които са нови. Това съобщава в. „Дейли мейл“.

Някои от най-смъртоносните мутации са в Чжъцзян, както и в редица европейски страни. Най-силните щамове могат да генерират 270 пъти по-голям вирусен товар в сравнение с най-слабите вариации. По-слабите мутации са свързани с вариации, които са разпространени на много места в САЩ, предава БТА.

Щамовете в Китай са сред най-опасните и включват онези, които са разпространени в Европа, пише в. „Саут Чайна морнинг пост“.

По-слабите щамове изглежда са разпространени в САЩ. Получените резултати за пръв път показват, че мутации могат да повлияят върху сериозността на заболяването, поясниха авторите на изследването.

Резултатите от него са качени на сайта medRxiv.org.

За целите на изследването били анализирани щамове от 11 заразени с новия коронавирус китайски пациенти. Учените с изненада констатирали, че най-смъртоносните щамове са в Чжъцзян, където се намира университетът. Тези мутации са наблюдавани също в силно засегнати от COVID-19 европейски страни, като Италия и Испания, преди да се разпространят в епицентъра на епидемията в САЩ – Ню Йорк.

„Новият коронавирус придоби мутации, които могат значително да променят патогенността му“, отбелязват учените.

Те предупреждават, че по-слабите мутации не означават, че рискът от смърт е по-малък.

Двама пациенти в Чжъцзян, единият на около 30-годишна възраст, докато другият е прехвърлил 50-те, бяха тежко болни, след като се заразили с по-слаби щамове. Двамата се възстановили, но по-възрастният се нуждаел от лечение в интензивно отделение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!